Ministeri Holmlund: Vesiliikennejuopumuksen rajaa tulisi laskea
Sisäasiainministeri Anne Holmlundin mukaan yksi keino parantaa vesiliikenteen turvallisuutta on laskea vesiliikennejuopumuksen raja 0,5 0:en. Vilkkaassa vesiliikenteessä 0,5 promillea ylittävän henkilön havainnointikyky ei ole riittävä. Selvä kuljettaja pystyy havainnoinnin lisäksi huolehtimaan muista aluksessa mukana olevista sekä vastaamaan aluksen päälliköltä vaadittaviin velvollisuuksiin haveritapauksessa.
- Kun olemme Kotkassa ja sanan perinteisessä merkityksessä merikaupungissa, jonka olennainen leima on myös vesillä liikkuminen, haluan painottaa ihmisten asenteiden ratkaisevaa merkitystä. Poliisi on valvonnassaan todennut, että vesilläkin on tietty määrä veneilijöitä, joiden suhtautuminen vesiliikenteen rajoituksiin on huolimatonta, osin piittaamatonta. Nopeusrajoituksia ei noudateta ja aallokonaiheuttamiskieltoja rikotaan ja aiheutetaan ongelmia muille vesillä liikkujille, totesi ministeri Holmlundtiistaina Viisaasti vesillä -seminaarissa Kotkassa.
Koska aikuisen ihmisen reaktio- ja havainnointikyky laskee jo 0,5 promillen alkoholin määrän vaikutuksesta, on oletettavaa, että pieniä vahinkoja tapahtuu kuljettajan ollessa lievästi alkoholin vaikutuksen alaisena.
Promillerajan laskeminen edellyttää Holmlundin mukaan uusien teknisten järjestelmien käyttöönottoa. Ilmitulleiden tapausten käsittely vaatii toimivia etäyhteyksiä ja tarkkuusalkometrejä poliisi- ja rajavartioveneissä.
Tarkkuusalkometrien toimivuutta vesiliikennevalvonnassa testataan edelleen. Tekniikan toimiminen vesillä onkin edellytyksenä uudistuksen tehokkaalle käyttöönotolle. Nykyisin seulontamittarilla todettu vesiliikennejuopumustapaus joudutaan viemään rantaan, josta autopartio jatkaa asiakkaan kanssa joko tarkkuusalkometritutkimukseen tai verikokeeseen. Prosessin vieminen mahdollisimman pitkälle jo viranomaisen veneessä vapauttaisi osaltaan resursseja muuhun turvallisuutta parantavaan toimintaan.
Ministeri Holmlundin puhe löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/puheet
Lisätietoja: erityisavustaja Kristiina Kokko, 050342 3654