Ministeriryhmä päätti parannustoimista koskien tiedonvaihtoa ja perhesurmien estämistä
Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä käsiteltiin tänään perhesurmien ehkäisemiseen liittyvää viranomaisten välistä tiedonvaihtoa. Ministeriryhmä päätti, että jatkossa viranomaisilla ja heihin rinnastettavilla palvelutuottajilla on oltava mahdollisuus ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille perustellusta epäilystä tai vakavasta huolenaiheesta koskien asiakasta tai läheisensä turvallisuutta. Lisäksi lastensuojelulain tietojenluovutusta koskevia säännöksiä selkiytetään. Lapsen henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen havainneelle säädetään velvollisuus ilmoittaa suoraan poliisille.
Ministeriryhmän päätösten taustalla on poikkihallinnollisen työryhmän tammikuussa jättämä esitys perhesurmia koskevan tiedonvaihdon kehittämiseksi. Työryhmä esitti yhteensä seitsemän toimenpidettä viranomaisten välisen tiedonvaihdon parantamiseksi. Osa esityksistä on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn jo syksyllä 2014.
- Tavoitteena on, että lainsäädäntö ja vastuut saadaan määriteltyä niin selkeästi, että lain tulkinnanvaraisuus ei jatkossa enää aiheuta ongelmia. Auttamistyö ei voi jäädä tekemättä sen takia, että salassapitovelvollisuus tai sen tulkinta aiheuttaisi epävarmuutta tai että viranomaisten välinen yhteistyö hidastaisi avun saantia, sisäministeri Päivi Räsänen totesi.
Muutokset lainsäädäntöön ripeällä aikataululla
Tiedonkulkua edistävät toimenpiteet vaativat muutoksia lainsäädäntöön. Oma-aloitteisen ilmoittamisen osalta perustetaan ministeriöiden välinen suunnitteluryhmä, joka selvittää säännösten muutostarpeet ja tekee tarvittavat muutosesitykset. Suunnitteluryhmän kokoonkutsujana toimii sisäministeriön poliisiosasto. Ryhmän tulee saada työnsä valmiiksi 31.5.2014 mennessä. Hallituksen esitykset saadaan eduskuntaan viimeistään syksyllä 2014.
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lainsäädäntömuutokset koskien lastensuojelulain tietojenluovutusta, lähisuhde- ja perheväkivaltaan liittyvien sosiaalipalveluiden järjestämisvastuun säätämistä kunnille sekä oma-aloitteisen ilmoittamisen sallimista sosiaalitoimeen sekä ilmoitusvelvollisuutta poliisille. Tarvittavat muutokset tehdään sosiaalihuoltolakiin ja lastensuojelulakiin siten, että niitä koskevat hallituksen esitykset annetaan eduskunnalle viimeistään syksyllä 2014.
Lisätietoja perhesurmien ehkäisyyn liittyvästä tiedonvaihdon parantamisesta: www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/viranomaisten_valisen_tiedonvaihdon_parantaminen
Lisätietoja:
poliisijohtaja Sanna Heikinheimo, 0295 488 553, sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen, 0295 488370 sisäministerin erityisavustaja Niklas Andersson, 050 559 7156