Ministergruppen beslutade om åtgärder för förbättring av informationsutbytet och förebyggandet av familjedråp
Ministergruppen för den inre säkerheten behandlade i dag myndigheternas utbyte av information i anslutning till förebyggande av familjedråp. Ministergruppen beslutade att myndigheter och andra motsvarande serviceproducenter i fortsättningen ska ha möjlighet att på eget initiativ göra en anmälan till polisen om det finns en grundad misstanke eller en allvarlig farhåga som gäller kundens eller en närstående persons säkerhet. Dessutom förtydligas barnskyddslagens bestämmelser om utlämnande av uppgifter. Den som upptäcker brott mot barns liv och hälsa ska vara skyldig att anmäla detta direkt till polisen.
Ministergruppens beslut baserar sig på det förslag till utveckling av informationsutbytet i anslutning till familjedråp som en tvärsektoriell arbetsgrupp lämnade i januari. Arbetsgruppen lade fram sammanlagt sju åtgärder för att förbättra informationsutbytet mellan olika myndigheter. Avsikten är att en del av förslagen ska komma till riksdagens behandling redan hösten 2014.
- Målet är att fastställa lagstiftningen och ansvaren så tydligt att tolkningen av lagen inte medför problem i fortsättningen. Hjälparbetet kan inte lämnas ogjort på grund av osäkerhet kring sekretessen eller dess tolkning, eller för att samarbetet mellan myndigheterna fördröjer möjligheten att få hjälp, konstaterade inrikesminister Päivi Räsänen.
Snabba ändringar i lagstiftningen
De åtgärder som främjar informationsutbytet förutsätter ändringar i lagstiftningen. När det gäller anmälningar på eget initiativ ska det inrättas en planeringsgrupp mellan ministerierna med uppgift att utreda behoven av att ändra bestämmelser och lägga fram nödvändiga ändringsförslag. Planeringsgruppens sammankallare är inrikesministeriets polisavdelning. Gruppen ska slutföra sitt arbete senast den 31 maj 2014. Regeringens propositioner ska överlämnas till riksdagen senast hösten 2014.
Social- och hälsovårdsministeriet bereder de lagändringar som gäller barnskyddslagens bestämmelser om utlämnande av uppgifter, fastställande av kommunernas ansvar för att ordna socialservicen i anknytning till familjevåld och våld i nära relationer, möjligheten att på eget initiativ göra en anmälan till socialväsendet samt anmälningsskyldigheten till polisen. De nödvändiga ändringarna i socialvårdslagen och barnskyddslagen genomförs så att regeringspropositionerna gällande dem kan överlämnas till riksdagen senast hösten 2014.
Närmare information om bättre informationsutbyte i anslutning till förebyggande av familjedråp: http://www.intermin.fi/sv/utveckling/battre_informationsutbyte_mellan_myndigheterna
Ytterligare information:
polisdirektör Sanna Heikinheimo, tfn 0295 488 553, chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen, tfn 0295 488 370, inrikesministerns specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 050 559 7156