Ministeriryhmä päätti useista toimenpiteistä perhesurmien ehkäisemiseksi
Sisäministeri Päivi Räsäsen johtama sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli tänään kokouksessaan perhe- ja lastensurmien taustoista tehtyä selvitystä. Ministeriryhmä päätti käynnistää useita toimenpiteitä.
Selvityksen mukaan lapsen edun huomioiminen ei toteudu aikuisille suunnatuissa palveluissa. Erityisesti tämä koskee mielenterveys- ja päihdepalveluita. Ministeriryhmä päätti, että viranomaisten ohjauksen ja koulutuksen avulla varmistetaan, että lapsen etu tulee huomioitua aikuisille suunnatuissa palveluissa. Lisäksi selvitetään, onko laissa riittävällä tavalla määritelty velvoite selvittää, onko palveluun hakeutuneella henkilöllä lapsia ja mitkä ovat kodin olosuhteet.
Ministeriryhmä päätti myös, että avio- ja avoerotilanteissa väkivallan uhkaa arvioiva työkalu tulee kehittää ja ottaa käyttöön koko maassa. Työkalua voidaan käyttää esimerkiksi perheneuvoloissa erotilanteiden selvittelyssä.
Perheen kokonaistilanteen arviointia eri viranomaisissa edistäisi, jos lastensuojeluilmoituksen tehnyt viranomainen saisi tiedon siitä, onko hänen tekemänsä ilmoitus johtanut toimenpiteisiin vai ei. Tämä antaisi mahdollisuuden reagoida esimerkiksi silloin, kun ilmoituksen tehneen viranomaisen vakavana pitämä tapaus ei aiheuta tietyn ajan sisällä reagointia lastensuojelussa. Ministeriryhmä päätti selvittää mahdollisuudet tehdä tällainen lisäys lastensuojelulakiin.
Ministeriryhmä korosti, että viranomaisohjeistuksen ja -koulutuksen parantamiselle pyritään varmistamaan, että viranomaiset tekevät lastensuojeluilmoituksia ja ennakollisia lastensuojeluilmoituksia sekä rikosilmoituksia aina lain niin vaatiessa. Lisäksi selvitetään, tulisiko lääkäreille lisätä velvollisuus tehdä rikosilmoitus poliisille myös silloin, kun he epäilevät lapseen kohdistunutta väkivaltaa.
- Mielestäni on tärkeää, että viranomaiset toimivat aktiivisesti lapsen edun niin vaatiessa. Selvitys osoitti, että aina näin ei ole. Meidän pitää muuttaa toimintatapaa niin, että lapsi on ensisijainen. Tämä edellyttää koulutusta ja ohjeistusta, ministeri Räsänen totesi.
Ministeriryhmä päätti myös selvittää mahdollisuuksia perustaa läheistensä tilanteesta huolta kantaville kansalaisille matalan kynnyksen palvelu, johon voidaan tehdä väkivallan uhkaa koskevia ilmoituksia silloin, kun asiassa ei haluta tehdä lastensuojeluilmoitusta tai muuta ilmoitusta viranomaisille. Palvelu voisi toimia esimerkiksi netissä. Selvityksessä arvioidaan, olisiko palvelu tarkoituksenmukaista tuottaa järjestöjen toimesta ja miten tämä käytännössä voitaisiin tehdä.
Nyt päätetyt toimenpiteet koordinoidaan muiden käynnissä olevien toimenpiteiden kanssa.
Lisätietoja: sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen, 040 595 5760