Poliisille merkittävät lisäykset talousrikosten selvittämiseen ja terrorismin torjuntaan
Talousrikosten ja harmaan talouden torjunta tehostuu
Hallitus esittää vuoden 2011 talousarvioehdotuksessa osana harmaan talouden torjuntapakettia poliisille 2 miljoonan euron lisämäärärahaa talousrikosten torjuntaan.
- Määrärahan avulla poliisi voi tehostaa merkittävästi talousrikosten tutkintaa, sisäasiainministeri Anne Holmlund toteaa.
Määrärahalla poliisin on tarkoitus palkata lisää talousrikostutkijoita ja nopeuttaa talousrikosten selvittämistä. Poliisi on perustanut neljä alueellista talousrikostutkinnan verkostoa, mikä nopeuttaa ja parantaa rikosasioiden läpivirtausta ja asianosaisten oikeusturvaa. Poliisi tehostaa myös liiketoimintakieltojen valvontaa ja ulkomaille kätketyn rikoshyödyn jäljittämistä.
Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2009 talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaohjelman vuosille 2010 - 2011.
Terrorismin torjuntaan merkittävä lisäpanostus
Valtioneuvosto vahvisti maaliskuussa 2010 Suomelle ensimmäisen kansallisen terrorismin torjunnan strategian. Vuoden 2011 talousarvioehdotukseen sisältyy Suojelupoliisille 850000 euron lisämääräraha strategian toteuttamiseen.
- Pidän tärkeänä, että Suojelupoliisi voi lisätä terrorismin torjuntaan liittyvää kansainvälistä yhteistyötä sekä antaa asiantuntemuksensa Suomen muiden viranomaisten käyttöön. Tämä on paras tapaa estää ennakolta Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa, korostaa ministeri Holmlund.
Määrärahan avulla Suojelupoliisi voi tehostaa Suomen ulkomaanedustustoissa tapahtuvaa ennalta estävää työtä, jonka tavoitteena on mm. estää riskihenkilöiden asettuminen Suomeen. Lisäksi on tarkoitus tehostaa Suojelupoliisin tekemää terrorismin torjunnan analyysityötä, tiedonhankintaa sekä parantaa kriisialueiden tuntemusta.
Ehdotettava määräraha mahdollistaa esimerkiksi Suojelupoliisin lyhytaikaisten poliisiyhdysmiesten lähettämisen terrorismin torjunnan kannalta keskeisiin ulkomaanedustustoihin. Suojelupoliisi on kokeillut toimintamallia viime vuodesta lähtien. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa on syytä jatkaa.
Lisätietoja: valtiosihteeri Antti Pelttari,071 878 8202