Räsänen: Jokaiselle poliisilaitokselle liikennepoliisi
Jokaiseen poliisilaitokseen perustetaan ns. liikennepoliisi ja liikennevalvontaan käytettyä työaikaa ja henkilötyövuosia seurataan poliisilaitoksittain. Lisäksi liikenneturvallisuutta ja –valvontaa ohjataan ja johdetaan keskitetysti uudesta valtakunnallisesta liikenneturvallisuuden ja –valvonnan ohjaustoiminnosta.
Sisäasiainministeri Päivi Räsänen linjasi tänään tiistaina 2.10. päätöksessään, miten poliisin hallintorakenteen kehittämistä jatketaan elokuussa esityksensä jättäneen hanketyöryhmän ehdotusten sekä sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän päätösten pohjalta. Ministeri Räsäsen linjauspäätöksessä käydään kaikki hanketyöryhmän ehdotukset läpi ja tarkennetaan liikennevalvonnan lisäksi mm. Poliisihallituksen rakenteiden keventämistä ja keskusrikospoliisin toiminnan kehittämistä.
Liikennevalvonta keskitetään paikallispoliisiin
Liikennevalvonta keskitetään paikallispoliisille vuoden 2014 alusta lähtien yhdistämällä Liikkuvan poliisin ja paikallispoliisin liikennevalvonta. Jokaiseen poliisilaitokseen perustetaan ns. liikennepoliisi. Liikkuva poliisi hallinnollisena yksikkönä lakkautetaan.
-Liikennevalvonnan yhdistyessä paikallispoliisiin tulee varmistaa asiantunteva, riittävästi resursoitu ja toimivaltainen valtakunnallinen ohjaus ja johtaminen. Tätä varten Liikkuvan poliisin ja Poliisihallituksen nykyistä asiantuntija- ja johtamisosaamista hyödyntäen perustetaan uusi valtakunnallinen liikenneturvallisuuden ja -valvonnan ohjaustoiminto.
-Valtakunnallisella toiminnolla huolehditaan liikennevalvonnan yhdenmukaisesta tasosta ja tuloksellisuudesta koko maassa pääteillä ja taajamissa, liikennevalvonnan toimintatapojen, prosessien ja tekniikan jatkuvasta kehittämisestä sekä liikenneturvallisuustyön monipuolisesta toteuttamisesta, Räsänen linjaa.
Liikenneturvallisuuden ja -valvonnan valtakunnallisen ohjaustoiminnan yhteyteen perustetaan raskaan liikenteen valvonnan valtakunnallinen ohjaustoiminto. Raskaan liikenteen valvonnan määrää seurataan valtion talousarviossa. Lisäksi sisäasiainministeriö ja Poliisihallitus seuraavat valvonnan tuloksellisuutta osana tulosohjausta.
Poliisiammattikorkeakouluun keskitetään liikennevalvontaan ja raskaan liikenteen valvontaan liittyvä koulutus ja ammattitaidon ylläpitäminen. Tällä tavoin varmistetaan koulutuksen korkea laatu ja tehokas järjestäminen.
Ajokorttihallinto siirretään liikenteen turvallisuusviraston, Trafin tehtäväksi. Sisäasiainministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö sovittavat vuosittain yhteen liikenneturvallisuuteen liittyvät tulostavoitteet.
Liikkuvan poliisin vastuulla nykyisin olevat presidentin turvapalvelut sijoitetaan Helsingin poliisilaitokseen ja Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö sijoitetaan alueella toimivaan poliisilaitokseen.
Poliisihallituksen ja ministeriön poliisiosaston kehittämistarpeita selvittää johtaja Kari Salmi
Poliisihallituksen henkilöstöä vähennetään 20 %:lla nykytasosta. Poliisihallituksen toiminta keskitetään Helsinkiin ja yksiköiden määrä vähennetään kahdeksasta enintään neljään. Poliisin vastuualueet aluehallintovirastoissa puretaan ja tehtävät siirretään paikallisille poliisilaitoksille ja Poliisihallitukseen.
Päätös arpajais- ja asehallinnon sekä turvallisuusalan vastuualueiden hallinnollisen aseman selvittämisestä tehdään selvitysmiehen työn valmistuttua.
Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän 20.9.2012 tekemän päätöksen mukaisesti Poliisihallituksen ja sisäministeriön poliisiosaston hallintorakenteen kehittämistarpeista tehdään erillinen lisäselvitys tammikuun 2013 loppuun mennessä. Selvitysmieheksi nimitetään johtaja Kari Salmi.
-Poliisihallituksen tulee aloittaa hallintonsa keventäminen ja uudistaminen jo ennen selvitysmiehen työn valmistumista, Räsänen toteaa.
Poliisipalveluiden alueellinen kattavuus säilytetään
Paikallispoliisin hallinnollisten yksiköiden, poliisilaitosten, määrää vähennetään 24:stä 11 poliisilaitokseen.
Poliisihallinnon uudistamista selvittänyt hanketyöryhmä jatkaa työtään ylijohtaja Kauko Aaltomaan johdolla. Hanketyöryhmä tekee esityksen poliisin palveluverkon kehittämisestä tämän vuoden loppuun mennessä. Pääpoliisiasemien sijoituspaikat ratkaistaan osana poliisin palveluverkostoa koskevaa päätöstä. Hanketyöryhmä tekee esityksen myös liikenneturvallisuuskeskuksen sijoittamisesta.
Palveluverkon kehittämisessä tulee ministeri Räsäsen mukaan huomioida sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän linjaukset, joiden mukaisesti poliisitoimintaa tulee kokonaisuudessaan uudistaa siten, että paikallinen näkyvyys ja alueen tuntemus turvataan riittävän palveluverkoston avulla.
Palveluverkkouudistuksen säästötavoite on kokonaisuudessaan 5 miljoonaa euroa.
-Palveluverkkouudistus toteutetaan siten, että poliisin asiakaspalvelujen alueellinen kattavuus säilytetään. Erityisesti huolehditaan palveluiden turvaamisesta harvaan asutuilla alueilla. Säästötavoitteet toteutetaan ennen kaikkea toimitilatehokkuutta parantamalla, Räsänen linjaa.
Keskusrikospoliisin toimipisteverkosto säilytetään hiukan hanketyöryhmän esitystä laajempana. Keskusrikospoliisi keskittyy järjestäytyneen ja kansainvälisen rikollisuuden torjuntaan. Vantaan toimipisteen lisäksi keskusrikospoliisilla on toimipisteet Joensuussa, Maarianhaminassa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Toimipisteiden sijoittelussa on huomioitu erityisesti keskusrikospoliisille kuuluvat kansainväliset tehtävät, viranomaisyhteistyötarpeet ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän linjaukset.
Tavoitteena on, että poliisin hallintorakenteen uudistamista koskevat hallituksen esitykset annetaan eduskunnalle viimeistään tammikuussa 2013.
Ministeri Räsäsen poliisin hallintorakenteen kehittämistä koskevat linjaukset –päätös löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/poliisin_hallinnon_uudistaminen
Lisätietoja: erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 8213, ylijohtaja Kauko Aaltomaa, 071 878 8550