Rasismin vastaisiksi Hyvän tahdon lähettiläiksi Anna Abreu, Daco Junior ja Michaela Moua
Etnisten suhteiden neuvottelukunta on nimennyt nuorten Hyvän tahdon lähettiläiksi musiikin tekijät Daco Juniorin oikealta nimeltään Sebastian Da Costa (s.1990) ja Anna Abreun (s. 1990) sekä järjestöaktiivi Michaela Mouan (s. 1976). Valinnassa haluttiin tuoda esille monikulttuuristuvan Suomen monia kasvoja: maailmalla syntyneiden nuorten ohella Suomessa kasvaa myös toisen ja kolmannen polven monikulttuurisia suomalaisia. Valitut hyvän tahdon lähettiläät ovat henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan ja aktiivisuudellaan ovat kaikille nuorille esikuvia ja ottavat kantaa kansainvälisen Suomen puolesta, rasismia vastaan.
Etnon uudet lähettiläät toteavat, että maailma muuttuu ja Suomi maailman mukana. Erilaiset kieli-, kulttuuri- ja uskontotaustat ovat jo monelle nuorelle itsestäänselvä osa suomalaisuutta. "Meille ystävyyssuhteet ja ammatillinen yhteistyö ovat arkea kulttuuriseen, uskontoon, tai etniseen taustaan katsomatta, tärkeintä on molemminpuolinen kunnioitus ja osaaminen", hyvän tahdon lähettiläät tiivistävät. Moua näkee suomalaisuuden ajatuksen olevan jatkuvassa muutoksessa. Suomalaisuus ei niinkään tarkoita ihmisen juuria vaan pikemminkin tiettyä tunnetta, jonka jokainen kokee omalla tavallaan, ajattelee Moua ja sanoo kokevansa suomalaisuuden rehellisyytenä, mahdollisuuksina, ahkeruutena ja lähimmäisestä välittämisenä.
Yhdistäviä ajatuksia lähettiläille ovat kansainvälisyys, yhteistyön tekeminen, uskallus yrittää ja ylittää itsensä. Olennaista on itsensä ja muiden arvostaminen sellaisena kuin on. Pelko ja uhkakuvat maahanmuuttajia ja muita vähemmistöjä kohtaan herättävät ihmetystä. "Sananvapaus on puolustamisen arvoinen asia, mutta sananvapaus tarkoittaa myös vastuuta. Sananvapauden ei tarvitse tarkoittaa mahdollisuutta solvata muita ihmisiä". Ennakkoluulojen karistamiseksi lähettiläät vetoavatkin aikuisiin, sillä nuoret seuraavat aikuisten käymää keskustelua ja ottavat oppia aikuisten tavasta puhua ja suhtautua esimerkiksi maahanmuuttajiin. Lähettiläät toivovat myös, että julkinen keskustelu ihmisten erilaisuudesta kääntyisi siihen, että eri taustoista huolimatta ihmisissä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita.
Anna Abreu on suomalais-portugalilainen laulaja, joka on palkittu Musiikkituottajat ry:n Emma-gaalassa kahdesti vuoden naissolistiksi. Monipuolisesti lahjakas artisti on työssään tuonut esille kahden kulttuurin taustaansa, jonka hän näkee voimavarana ja yhtenä esimerkkinä suomalaisuudesta tänä päivänä. "Suomalaisuus merkitsee minulle aitoutta, rehellisyyttä, rauhaa ja tasa-arvoa. Olen ylpeä siitä että saan asua näin turvallisessa maassa, jossa välitetään kaikista kansalaisista. Olen asunut elämäni aikana myös Portugalissa ja olen vasta aikuisemmalla iällä oppinut todella arvostamaan suomalaista kulttuuria ja suomalaisia arvoja. Toivoisin kuitenkin, että pystyisimme toteuttamaan tasa-arvoa vielä perusteellisemmin ja yksilötasolla."
Vaasalainen Daco Junior kuuluu nousevien suomalaisartistien kaartiin. Daco Junior tekee yhteistyötä norjalaisen muusikkoduon Madconin kanssa ja näyttelee Vaasan kaupunginteatterin musikaalissa. Daco Junior muutti Suomeen perheensä kanssa Angolasta 1990-luvulla. Artisti, jolle povataan kansainvälistä menetystä, rohkaisee kaikkia nuoria tavoittelemaan unelmiaan. Daco Juniorille musiikki on kaikki kaikessa: "Musiikin tekeminen on minulle tärkeää koska se on osa persoonaani".
Järjestöaktiivi Michaela Moua toteaa olevansa savolais-länsi-afrikkalainen. Michaela on tehnyt rasisminvastaista työtä lukuisissa järjestöissä ja hänet valittiin syyskuussa Rasmus ry:n toiminnanjohtajaksi. Entisenä ammattilaistason koripalloilijana Michaela on pelannut SM-sarjan ohella mm. Italiassa ja Sveitsissä. Maailmalla vietettyjen vuosien Michaela toteaa lisänneen kykyä ymmärtää muita kulttuureita. "On ollut myös opettavaista käydä kouluissa kuuntelemassa nuorten näkökulmia Nyky-Suomesta, rasismista ja suomalaisuudesta sekä keskustella asioista heidän kanssaan."
Tietoa Etnisten suhteiden neuvottelukunnasta
Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama laajapohjainen asiantuntijaelin ja sen jäsenistöön kuuluu puolueita, järjestöjä, uskonnollisia yhteisöjä ja viranomaisia. Etnon puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Hyvän tahdon lähettiläiden tehtävänä on osallistua julkiseen keskusteluun hyvistä etnisistä suhteista sekä omalla esimerkillään kannustaa työyhteisöjään ja verkostojaan toimimaan aktiivisesti monimuotoisen Suomen puolesta. Aiemmin nimettyjä hyvän tahdon lähettiläitä ovat mm. Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve ja muusikko Tommy Lindgren. Neuvottelukunnan päätavoitteena vuonna 2013 on ollut nostaa keskusteluun nuorten kokemaa rasismia ja siihen puuttumista sekä edistää maahan muuttaneiden tyttöjen ja poikien tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua harrastustoimintaan. Tietoa Etnosta ja aiemmista Hyvän tahdon lähettiläistä www.intermin.fi/etno
Lisätietoja neuvottelukunnasta: Etnon pääsihteeri, ylitarkastaja Peter Kariuki, [email protected], 050 399 9456, Etnon sihteeri, tarkastaja Nina Suorsa, [email protected], 050 396 0166
Haastattelupyynnöt ja kuvatiedustelut: tiedottaja Kaisa Huikuri, [email protected], 050 456 2969