Sisäministeri Räsänen: Helsingin tulisi jatkaa Ankkuri-toimintaa nuorten auttamiseksi
- Helsingin kaupungin osallistuminen hyviä tuloksia tuottaneeseen moniammatilliseen Ankkuri-toimintaan on ensiarvoisen tärkeää. Viranomaisten voimat yhdistäen voidaan parhaiten auttaa nuoria ja heidän perheitään, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen. Räsänen toivoo, että Helsingissä hyvin käynnistynyt ja tuloksellinen työ jatkuisi nykymuodossa.
Ankkuri-malli on Hämeenlinnassa kehitetty alle 18-vuotiaiden rikoksentekijöiden rikoskierteen ehkäisymalli. Mallissa panostetaan varhaiseen puuttumiseen kohtaamalla nuori, hänen perheensä ja koko nuoren elämäntilanne kokonaisvaltaisesti. Tarvittaessa nuoret ohjataan heidän tarvitsemansa jatkoavun ja tuen piriin. Myös perheväkivaltaan puututaan Ankkuri-mallin avulla.
Helsingissä Ankkuri-tiimi on käsitellyt lähes 650 tapausta vuoden alusta elokuun loppuun mennessä tänä vuonna. Ankkuri-tiimi on mm. puhutellut kaikki koulu-uhkausten tekijät. Lisäksi suuri määrä nuoria on saatettu mielenterveyspalveluiden piiriin. Ankkuritoiminta tavoittaa erityisesti sellaiset rikoksilla oireilevat nuoret, jotka tarvitsevat apua, mutta jotka eivät itse osaa tai halua hakeutua palvelujen piiriin.
Räsäsen mukaan taloudellisesti vaikeina aikoina on erityisen tärkeää kohdistaa valtion ja kunnan resurssit niin, että ne ovat parhaassa mahdollisessa käytössä. Ankkuritoiminta on jo osoittanut, että varhaisella, kohdistetulla moniammatillisella työllä voidaan auttaa nuoria sen sijaan, että näitä nuoria pompoteltaisiin viranomaiselta toiselle. Ankkuri-tiimissä on Helsingissä on mukana neljän poliisin lisäksi neljä sosiaalityöntekijää, kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa ja osa-aikainen lääkäri. Myös nuorisotyön kanssa tehdään yhteistyötä. Erityisesti terveydenhuollon ammattihenkilöstön osallistuminen toimintaa on tärkeää. –Poliisin kannalta on ollut äärimmäisen hyvä asia, että mm. koulu-uhkaukset on käyty läpi yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, Räsänen painottaa.
Helsingin poliisilaitoksen johto on vedonnut Helsingin kaupungin johtoon yhteistoiminnan jatkamiseksi.
Ankkuri-malli halutaan käyttöön koko maassa
Ankkuri-malli perustuu moniviranomaisyhteistyöhön. Eri viranomaiset työskentelevät poliisiasemalla yhdessä. He tekevät tiivistä yhteistyötä tuoden kukin ammattiosaamisensa ja taustaorganisaatioidensa tuen ja osaamisen tiimin käyttöön. Työtä tehdään asiakaslähtöisesti eikä asiakasta siirretä luukulta luukulle. Helsingin lisäksi Ankkuri-malli on käytössä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksilla.
-Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että Ankkuri-malli otetaan käyttöön koko maassa. Nuorten rikoskierteen katkaisemisessa, asiakkaan kokonaisvaltaisessa kohtaamisessa ja mm. kouluihin kohdistuvien rikosten ennalta estämisessä tarvitaan poliisin ja lastensuojelun lisäksi myös terveydenhuollon ammattilaisten osaamista, Räsänen painottaa. Tärkeää on tiedostaa, että mallissa kukin tekee omia lakisääteisiä tehtäviään, mutta yhdessä tehden toimenpiteet ovat samanaikaisia ja toisiaan tukevia. Näin toiminta on nuoren elämässä vaikuttavampaa ja päällekkäiseltä työltä vältytään.
Nuori kokee viranomaisten palvelujärjestelmän usein monimutkaisena ja vaikeasti hahmotettavana. Tästä syystä nuoren on vaikea hakeutua palvelujen piiriin erityisesti silloin, jos hän ei saa tukea lähipiiriltään. Nämä tukea tarvitsevat nuoret saattavat jäädä palvelujen ulkopuolelle aina siihen asti, kunnes he syyllistyvät rikoksiin. Tässä vaiheessa Ankkuritoiminta kykenee nopeasti osoittamaan nuorelle sellaisia palveluja, joita hän tarvitsee rikoksista irtautumiseksi.
Sisäministeriössä työskentelee poikkihallinnollinen Ankkuri-mallin käyttöönottoa seuraava ja edistävä työryhmä. Sen työn tuloksena julkaistaan marraskuussa tietopaketti Ankkuri-mallin paikallisen käyttöönoton tueksi.
Lisätietoja: erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 8213, poliisitarkastaja Heidi Kankainen, 071 878 8585