Suomen kansalliset riskit kartoitettu
Suomen kansallinen riskiarvio on valmistunut. Tavoitteena oli kyetä hahmottamaan Suomeen kohdistuvia äkillisiä tapahtumia, jotka edellyttävät viranomaisilta normaalista poikkeavaa toimintaa tai aiheuttavat tarpeen pyytää kansainvälistä pelastustoimen apua. EU:n pelastuspalvelumekanismi velvoittaa kaikkia jäsenmaita tekemään kansallisen riskiarvion. Suomen riskiarvio toimitettiin Euroopan komissiolle joulukuussa 2015.
Pelastuspalvelumekanismi kattaa ihmisen, ympäristön ja omaisuuden suojelun unionin alueella ja sen ulkopuolella tapahtuvissa kaikenlaisissa luonnon ja ihmisen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Tähän kuuluvat terroritekojen seuraukset, teknologian ja säteilyonnettomuuksien aiheuttamat katastrofit, ympäristökatastrofit, meren pilaantuminen ja akuutit terveyttä uhkaavat hätätilanteet.
Energiansaannin vakavat häiriöt on yhteiskuntaan laajasti vaikuttava riski
Suomen riskiarvio kattaa 21 tapahtumaskenaariota, jotka ovat Suomessa mahdollisia. Skenaariot on jaettu kahteen luokkaan: laajasti yhteiskuntaan vaikuttaviin tapahtumiin ja vakaviin alueellisiin tapahtumiin. Ensimmäisenä mainitut ovat mahdollisilta vaikutuksiltaan niin laajoja, että niihin on varauduttava joka tapauksessa riippumatta niiden todennäköisyydestä.
Laajasti yhteiskuntaan vaikuttavia tapahtumaskenaarioita on kuusi. Näiden tapahtuessa vaikutukset ovat niin laajoja, että yhteiskunnan elintärkeille toiminnoille tai kriittiselle infrastruktuurille mahdollisesti aiheutuvat häiriöt vaikuttavat merkittävästi yhteiskunnan toimivuuteen. Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi energiansaannin vakavat häiriöt sekä tietoverkkoihin liittyvät kybertoimintaympäristön riskit.
Vakavia alueellisia tapahtumaskenaarioita on 15 ja niiden vaikutukset rajoittuvat suhteellisen pienelle alueelle. Tapahtumat ovat sellaisia, että ne aiheuttavat vahinkoja ihmisille, omaisuudelle ja ympäristölle ja saattavat aiheuttaa rajattuja häiriöitä kriittiselle infrastruktuurille tai elintärkeille toiminnoille. Ne saattavat myös aiheuttaa tarpeen pyytää kansainvälistä pelastustoimen apua. Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi nopeasti syntyvä laaja tulva asutuskeskuksessa tai vakava raideliikenneonnettomuus.
Suomen kansallinen riskiarvio 2015
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Taito Vainio, p. 0295 488 423, [email protected]