Tulva työllistänyt Länsi-Suomen pelastuslaitoksia
Pohjanmaalla ja Satakunnassa on kärsitty tulvista, jotka johtuvat suurista sademääristä. Vaikka teitä ja rakennuksia on edelleen veden vallassa, tilanne on helpottumassa ja jokien vedenpinta alkanut laskea. Tulva on näkynyt myös pelastuslaitosten ja hätäkeskusten tehtävien määrässä ja Etelä-Pohjanmaalla on jouduttu myös evakuoimaan henkilöitä.
Pelastuslaitoksilla on ollut tulvaan liittyviä tehtäviä viikonloppuna yli 200, mutta toistaiseksi Satakunnan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitosten omat henkilöstöresurssit ovat riittäneet. Pelastuslaitokset ovat suojanneet kymmeniä rakennuksia ja tehneet yhteistyötä Puolustusvoimien, vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä kuntien muiden viranomaisten kanssa.
Sisäministeri Päivi Räsänen vieraili lauantaina Pohjanmaan hätäkeskuksessa ja keskusteli tilanteesta keskuksen johdon kanssa.
- Tilanne on ollut hankala kansalaisten näkökulmasta. Aineelliset vahingot paljastuvat vasta, kun vesi on laskenut. Vaikka luonnon voimille ei voi mitään, on kuitenkin tärkeää varautua ja ylläpitää riittävä valmius. Hälytystehtäviä on ollut paljon, mutta pelastustoimet ovat sujuneet normaalisti. Myös yhteistyö vapaaehtoisten ja viranomaisten kanssa on toiminut, toteaa ministeri Räsänen.
Varautumista sään ääri-ilmiöihin kehitetään
Sisäministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski tuo esille etukäteen varautumisen merkityksen ja muistuttaa, että erityisesti tulvaherkillä alueilla kansalaisten olisi hyvä varautua omatoimisesti veden nousuun.
- Oman omaisuuden suojaaminen olisi hyvä aloittaa ajoissa. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi irtaimiston siirtäminen pois, korkeammalle tai suojaaminen, Koivukoski toteaa.
Tulvatilanteessa paikallinen pelastuslaitos huolehtii kiireellisestä pelastustoiminnasta suojaamalla strategisesti tärkeitä kohteita, evakuoimalla vaarassa olevia, toimimalla yleisjohtajana tulvatilanteiden pelastustoimissa ja auttamalla väestöä mahdollisuuksien mukaan.
Sään ääri-ilmiöihin pyritään jatkossa varautumaan nykyistä kokonaisvaltaisemmin. Suomen merkittäville tulvariskialueille tullaan laatimaan esimerkiksi tulvariskeihin liittyvä hallintasuunnitelma. Lisäksi pelastustoimi laatii suuronnettomuussuunnitelman, jonka avulla myös varaudutaan tulvatilanteisiin jatkossa. Pelastustoimen kannalta keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat maa- ja metsätalous- sekä ympäristöviranomaiset, joille kuuluvat tulvatilanteiden riskienhallinta ja ennaltaehkäisy.
Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen, 071 878 8402