Uusi ampumaratalaki ja muutokset ampuma-aselakiin voimaan 1.12.
Ampumaratoihin ja aseiden säilytykseen liittyvät uudet säädökset tulevat voimaan 1.12. Lakimuutoksilla parannetaan aseturvallisuutta ja edistetään ampumaharrastuksen turvallisuutta. Tasavallan presidentti vahvisti uuden ampumaratalain ja ampuma-aselain muutokset kesäkuussa 2015.
Valtioneuvosto antoi tänään 5.11. asetuksen ampumaradoista. Sillä säädetään tarkemmin muun muassa ampumaratahakemuksen ja -ilmoituksen sisällöstä, ampumaradan järjestyssäännön sisällöstä ja ratavastaavan valvontatehtävästä. Lisäksi ampuma-aselakiin liittyviin asetuksiin on tehty teknisiä muutoksia niin, että ne vastaavat muutettua ampuma-aselakia.
Ampumaradoille ratavastaava ja järjestyssääntö
Ampumaradan perustaminen ja ylläpitäminen ovat jatkossa luvanvaraisia toimintoja silloin, kun kyseessä on tavallinen ampumarata tai ampumaurheilukeskus. Luvan saamisen edellytyksiä ovat, että hakija on sopiva radan pitäjäksi ja että rata on turvallinen. Niin sanottujen vähäisten ampumaratojen osalta riittää pelkkä ilmoitus. Lupaviranomaisena ampumarata-asioissa toimii Poliisihallitus. Radan perustaminen edellyttää myös tiettyjen muiden viranomaisten myöntämiä lupia (esimerkiksi ympäristölupa).
Jokaisella ampumaradalla tulee olla ratavastaava, joka valvoo radalla tapahtuvaa toimintaa ja radan turvallisuutta. Ampumaradalla tulee myös olla järjestyssääntö, jolla varmistetaan rata-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä oleskelevien henkilöiden turvallisuus.
Turvakaapin hankintaan viiden vuoden siirtymäaika
Jatkossa ampuma-asetta pitää säilyttää niin, että ase tai osa siitä on lukitussa paikassa. Jos luvanhaltijalla on enemmän kuin viisi asetta, aseet on säilytettävä hyväksytyssä turvakaapissa tai poliisilaitoksen hyväksymissä säilytystiloissa. Myös erityisen vaaralliset ampuma-aseet on jatkossakin säilytettävä tällä tavalla. Turvakaapin hankintaan on viiden vuoden siirtymäaika.
Tehokkaimmat ilma-aseet sisältyvät jatkossa ampuma-aselain soveltamisalaan. Tehokkaiden ilma-aseiden hallussapito on ilmoituksenvaraista, jos hallussapitäjällä on ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava lupa. Tehokkaaksi ilma-aseeksi katsotaan tässä tapauksessa ilma-ase, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 mm ja jolla ammutaan metalliluoteja.
Lääkäreiden ilmoitusvelvollisuuteen muutoksia
Lääkärillä on nykyisin velvollisuus ilmoittaa poliisille henkilöstä, joka on sopimaton ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon. Jatkossa lääkärin ilmoitusvelvollisuus rajautuu kahteen tilanteeseen, joista toinen koskee oikeuspsykiatrisia tutkimuksia ja toinen itsemurhayrityksen jälkeistä tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämistä.
Lisäksi lääkäreillä on jatkossa oikeus tehdä ilmoitus henkilöstä, jos hän potilasasiakirjojen ja henkilön tapaamisen perusteella katsoo henkilön olevan sopimaton ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten hallussapitoon. Tämä sama oikeus on myös muilla terveydenhuollon ammattilaisilla.
Lisätietoja hankkeen sivulta: www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/ampuma-aseet
Lisätietoja:
ylitarkastaja Elina Hirttiö, 0295 488 611
poliisitarkastaja Seppo Sivula, 0295 488 591