Vuodenvaihteen muutoksia sisäministeriön hallinnonalalla: Suomi siirtyi kuuden hätäkeskuksen malliin
Hätäkeskuslaitoksen rakenneuudistus vietiin loppuun kuluneen vuoden aikana. Suomessa toimii nyt kuusi hätäkeskusta. Ne sijaitsevat Keravalla, Kuopiossa, Oulussa, Porissa, Turussa ja Vaasassa. Hätäkeskuslaitoksen rakenneuudistus toteutettiin paitsi hätäkeskuksia yhdistämällä myös viraston rakenteita ja toimintamalleja kehittämällä, panostamalla osaamisen kehittämiseen sekä uudistamalla lainsäädäntöä.
Lisätietoja kehittämishankkeesta:
www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/hatakeskustoiminnan_kehittaminen
Vähemmistövaltuutettu ja syrjintälautakunta oikeusministeriön hallinnonalalle
Vähemmistövaltuutettu ja syrjintälautakunta siirtyvät vuodenvaihteessa oikeusministeriön hallinnonalalle. Samalla ministeriön oikeusyksikön yhdenvertaisuuden vastuualue ja etnisten suhteiden neuvottelukunta siirtyvät oikeusministeriöön. Yhdenvertaisuuslaki on tarkoitus vahvistaa vielä ennen vuodenvaihdetta.
Uuden lain myötä vähemmistövaltuutetusta tulee syrjintä-asioita laajasti käsittelevä yhdenvertaisuusvaltuutettu. Jatkossa valtuutettu valvoo etnisen syrjinnän kiellon noudattamisen lisäksi myös ikään, kansallisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä syrjintäperusteita.
Kaksi uutta sisäasioiden EU-rahastoa
Vuodenvaihteessa tulee voimaan uusi kansallinen laki EU:n sisäasioiden rahastoista. Laki koskee kahta uutta EU:n sisäasioiden rahastoa: sisäisen turvallisuuden rahastoa ja turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa. Sisäisen turvallisuuden rahasto jakaantuu ulkoraja- ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen sekä poliisiyhteistyön, rikollisuuden torjumisen ja ehkäisemisen sekä kriisinhallinnan rahoitusvälineeseen.
Laki sisältää säännökset kansallisten ohjelmien ja niitä tarkentavien kansallisten toimeenpano-ohjelmien valmistelusta, hyväksymisestä ja hallinnoinnista ja toimivaltaisista viranomaisista. Laissa säädetään rahastoista myönnettävän tuen edellytyksistä, ehdoista, tukeen liittyvistä menettelyistä sekä valvonnasta.
Sisäasioiden rahastojen ohjelmakausi on 2014-2020. Suomen arvioidaan saavan noin 113 miljoonaa euroa rahastoista ohjelmakaudella. Haut rahastoista käynnistyvät ensi vuoden alkupuolella.
Lisätietoja rahastoista: www.eusa-rahastot.fi
Lisätietoja lainsäädäntöhankkeesta:
www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/muut_lainvalmisteluhankkeet/sisaasioiden_eu-rahastot
Sähköisen passi- ja henkilökorttihakemuksen hinta laskee
1.1.2015 alkaen passin ja henkilökortin hinta on edullisempi kun hakemuksen laittaa vireille sähköisesti. Sähköinen passihakemus maksaa 44 euroa ja henkilökohtaisesti jätetty hakemus 48 euroa. Henkilökortin osalta vastaavat hinnat ovat 51 ja 55 euroa.
Sisäministeriön asetus poliisin suoritteiden maksullisuudesta
Maahanmuuttoviraston maksujen osalta työntekijän ensimmäisen oleskeluluvan hinta laskee 540 eurosta 500 euroon, jos hakemus jätetään paperisena. Sähköisesti jätetyn hakemuksen hinta säilyy ennallaan 450 eurossa.
Suomen kansalaisuutta koskevan hakemuksen hinta nousee 40 eurolla 440 euroon. Sähköisesti jätetyn hakemuksen hinta säilyy 350 eurossa. Muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan hinta laskee 44 euroon.
Sisäministeriön asetus Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta
Myös Pelastusopiston maksullisiin suoritteisiin tulee muutoksia vuoden 2015 alussa.
Sisäministeriön asetus Pelastusopiston maksullisista suoritteista
Lisätietoja:
Hätäkeskusuudistus, neuvotteleva virkamies Johanna Hakala, 0295 488 452
Yhdenvertaisuus-asiat, ylitarkastaja Panu Artemjeff, 0295 488 286
Sisäasioiden EU-rahastot, ylitarkastaja Sanna Virtanen, 0295 488 264
Poliisin perimät maksut, ylitarkastaja Elina Rydman, 0295 488 586
Maahanmuuttoviraston maksut, maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne, 0295 488 630
Pelastusopiston maksut, hallitusneuvos Mika Kättö, 0295 488 413
sähköpostit: [email protected]