Budjettiesitys 2014: Paikallispoliisin organisaatio uudistuu, hätäkeskusuudistus jatkuu
Sisäasiainministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Sen toimialaan kuuluvat poliisitoimi, pelastustoimi ja Rajavartiolaitos osallistuvat omalta osaltaan kansallisen kilpailukyvyn kannalta tärkeän sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseen. Sisäisen turvallisuuden osalta tavoitteena on, että Suomi on Euroopan turvallisin maa.
Sisäministeriön toimialaan kuuluu myös maahanmuutto. Maahanmuuton osalta tavoitteena on varmistaa, että maahanmuuttopolitiikassa toteutuvat perus- ja ihmisoikeudet, hallinto on toimivaa ja oikeusvarmaa ja hyvän hallinnon periaatteita noudatetaan.
Uudet poliisiyksiköt aloittavat toimintansa 1.1.2014
Vuoden alusta poliisilaitosten määrä vähenee 24:stä 11:een, liikkuva poliisi yhdistetään paikallispoliisiin ja aluehallintovirastojen poliisin vastuualueet puretaan. Poliisihallinnon uudistuksen myötä myös Poliisiammattikorkeakoulua ja siellä suoritettavia tutkintoja uudistetaan ja Poliisihallitusta kevennetään. Kaiken kaikkiaan hallintoa, johtoa ja tukitoimintoja vähennetään.
Poliisin toiminnalliset tulokset pidetään vähintään tämän vuoden tasolla. Operatiivisissa tehtävissä, erityisesti kenttä- ja rikostorjuntatehtävissä toimivien poliisimiesten riittävyys turvataan. Automaattisen liikennevalvonnan kehittämishankkeita jatketaan.
Poliisi torjuu talousrikollisuutta ja harmaata taloutta edistämällä kuudennen talousrikosohjelman täytäntöönpanoa, tehostamalla talousrikostorjuntaa ja rikoshyödyn jäljittämistä. Lisäksi terrorismintorjuntastrategiassa esitettyjen toimenpiteiden täytäntöönpanoa ja väkivaltaisen ekstremismin torjuntaa jatketaan.
Poliisi lisää sähköistä asiointia. Lupahallinnon palvelut ovat pääsääntöisesti saatavilla ajanvarausta käyttämällä.
Hätäkeskusuudistus jatkuu, pelastustoimessa panostetaan onnettomuuksien ennalta estämiseen
Hätäkeskusuudistusta jatketaan. Vuoden 2014 loppuun mennessä kaikki uudet hätäkeskukset ovat aloittaneet toimintansa. Hätäkeskusten ja hätäkeskuspalveluita käyttävien viranomaisten hälytyspalveluita yhdenmukaistetaan koko maassa. Hätäkeskustoiminta ja tietojärjestelmät uudistetaan vuoden 2015 loppuun mennessä siten, että verkottuneet hätäkeskukset voivat tukea toisiaan ruuhka- ja häiriötilanteissa.
Pelastustoimen tavoitteena on pitää valmiudet onnettomuustilanteissa ja poikkeusolojen toiminnassa hyvällä tasolla. Onnettomuuksia ja niiden seurauksia pyritään ehkäisemään parantamalla ihmisten ja yhteisöjen omatoimista varautumista, lisäämällä väestön turvallisuustietoisuutta ja –osaamista sekä toteuttamalla pelastuslaitosten laatimien valvontasuunnitelmien mukaisia toimia.
Vastuu pelastustoimen eri tehtävien hoitamisesta jakaantuu valtion ja kuntien ylläpitämien pelastuslaitosten kesken. Valtion talousarviosta rahoitetaan Pelastusopiston toiminta sekä sisäministeriön johtama valtakunnallinen kehittämistoiminta. Pelastuslaitosten rahoituksesta vastaavat kunnat.
Rajavartiolaitos tarvitsee lisää resursseja kasvavaan rajaliikenteeseen
Rajavartiolaitoksen tehtävät lisääntyvät kasvavan rajaliikenteen johdosta kaakkoisrajalla ja pääkaupunkiseudulla. Lisävoimavaroja tarvitaan itärajan rajanylityspaikkojen uudistamiseen, vahventamiseen ja varustamiseen. Samalla Suomi varautuu EU:n ja Venäjän väliseen viisumivapauteen.
Itämeren pitäminen turvallisena on Suomelle tärkeää. Kasvava alusliikenne lisää monialaisen merellisen onnettomuuden riskiä. Rajavartiolaitoksen jatkuva johtamisvalmius, kattava valvontajärjestelmä sekä uudistuva alus- ja ilma-aluskalusto parantavat valmiuksia onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa. Itämeren maiden yhteisvastuullisuutta riskien hallinnassa edistetään.
Maahanmuuttohallinnon tuloksellisuutta parannetaan – säilöönottokapasiteetin kasvattamiseen tarvitaan lisärahoitusta
Maahanmuuttopolitiikan toteutusta ohjaa kesäkuussa 2013 valtioneuvoston vahvistama Maahanmuuton tulevaisuus 2020 –strategia. Maahanmuuttohallinnon tuloksellisuutta parannetaan. Maahanmuuttoviraston, poliisin ja Rajavartiolaitoksen yhteistyötä ulkomaalaisten maahantuloon ja maassa oleskeluun liittyvissä asioissa kehitetään.
Sisäasiainministeriö esittää, että maasta poistettavien ulkomaalaisten säilöönottotiloja lisättäisiin tuntuvasti. Helsingissä sijaitseva Metsälän vastaanottokeskus esitetään muutettavaksi kokonaan säilöönottoyksiköksi. Sen kokoa halutaan kasvattaa 70-paikkaiseksi. Metsälä keskittyisi jatkossa välittömästi maasta poistamista odottavien henkilöiden majoittamiseen. Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteyteen esitetään rakennettavaksi uusi 30-paikkainen säilöönottoyksikkö, johon olisi mahdollista saada erillinen osasto perheille ja haavoittuvassa asemassa oleville.
Hallitusohjelma edellyttää, että maastapoistamispäätösten täytäntöönpanoa nopeutetaan. Hallitusohjelman tavoitetta on vaikea saavuttaa ilman säilöönottokapasiteetin laajentamista. Rahoitustarve vuodelle 2014 olisi yhteensä noin 4 miljoonaa euroa.
Turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja on tarkoitus lyhentää ensi vuonna ja vastaanottotoiminnan kustannustehokkuutta parantaa. Vuoden 2014 pakolaiskiintiö on 750.
Valmisteluja paluuta koskevien yhteistyöpöytäkirjojen solmimiseksi lähtömaiden kanssa jatketaan, vapaaehtoisen paluun toimintamalli vakiinnutetaan. Turvapaikanhakijoita arvioidaan saapuvan vuoden 2014 aikana noin 3 000. Heistä alaikäisiä ilman huoltajaa tulleita arvioidaan olevan noin 150.
Siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksia vahvistetaan
Sisäasiainministeriö vastaa Suomen valmiuksista osallistua kansainväliseen siviilikriisinhallintatoimintaan. Siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksia vahvistetaan edelleen vastaamaan Suomen osallistumistasoa yhteen sovittamalla siviilikriisinhallinnan kansallisia valmiuksia valtioneuvostotasolla ja tehostamalla kokonaisvaltaisuutta siviilikriisinhallintatoiminnoissa mm. tiivistämällä yhteistyötä sotilaallisen ja siviilivoimavarojen käytössä.
Sisäministeriön hallinnonalan talousarvioesitys vuodelle 2014 löytyy osoitteesta:
www.intermin.fi/fi/ministerio/toiminnan_ja_talouden_suunnittelu
Lisätietoja: valtiosihteeri Marjo Anttoora, 071 878 8202, kansliapäällikkö Päivi Nerg, 071 878 8203, talousjohtaja Jukka Aalto, 071 878 8510, erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 8213