Budgetförslag 2014: Den lokala polisen omorganiseras, nödcentralsreformen fortsätter
Inrikesministeriet är ett ministerium för inre säkerhet och migration. Polisväsendet, räddningsväsendet och Gränsbevakningsväsendet, som hör till ministeriets ansvarsområde, deltar inom sina områden i upprätthållandet av den inre säkerheten som är av stor vikt för den nationella konkurrenskraften. När det gäller den inre säkerheten är målet att Finland är Europas tryggaste land.
Migrationen hör också till inrikesministeriets ansvarsområde. I fråga om migrationen är målet att sörja för att de grundläggande och mänskliga rättigheterna tillgodoses i migrationspolitiken, förvaltningen är välfungerande och rättssäker och att principerna för god förvaltning iakttas.
De nya polisienheterna inleder sin verksamhet 1.1.2014
Vid årsskiftet minskas antalet polisinrättningar från 24 till 11, rörliga polisen sammanslås med den lokala polisen och polisens ansvarsområden vid regionförvaltningsverken slopas. I och med omstruktureringen av polisförvaltningen reformeras också Polisyrkeshögskolan och de examina som avläggs där och dessutom lättas Polisstyrelsens strukturer upp. Sammantaget minskas förvaltnings-, lednings- och stödfunktionerna.
Polisens operativa resultat behålls på minst samma nivå som i år. Det säkerställs att antalet polismän som arbetar i operativa uppgifter, i synnerhet fält- och brottsbekämpningsuppgifter, är tillräckligt. Projekten för att utveckla den automatiska trafikövervakningen fortgår.
Polisen bekämpar ekonomisk brottslighet och grå ekonomi genom att främja genomförandet av det sjätte programmet för bekämpning av ekonomisk brottslighet och genom att intensifiera bekämpningen av ekonomisk brottslighet och spårning av vinning av brott. Också genomförandet av de åtgärder som läggs fram i strategin för bekämpning av terrorism och åtgärderna för att förebygga våldsam extremism fortsätter.
Polisen ökar e-tjänsterna. Tillståndsförvaltningens tjänster tillhandahålls i regel efter tidsbeställning.
Nödcentralsreformen fortsätter, räddningsväsendet satsar på förebyggande av olyckor
Nödcentralsreformen fortsätter. Alla nya nödcentraler inleder sin verksamhet före utgången av 2014. Verksamheten vid nödcentralerna och de myndigheter som utnyttjar nödcentralstjänster förenhetligas i hela landet i fråga om larmtjänsterna. Nödcentralsverksamheten och datasystemen omarbetas före utgången av 2015 så att nödcentralerna kan bilda nätverk för att stödja varandra vid arbetstoppar och störningar.
Räddningsväsendet har som mål att beredskap för olika slags olyckor och för verksamhet under undantagsförhållanden ligger på en god nivå. Man försöker förebygga olyckor och följderna av dem genom att förbättra människornas och sammanslutningars egen beredskap, öka befolkningens medvetenhet och kunskap om säkerhet samt genomföra de åtgärder som anges i räddningsverkens övervakningsplaner.
Ansvaret för skötseln av olika uppgifter inom räddningsväsendet delas av staten och de kommunala räddningsverken. Ur statsbudgeten finansieras Räddningsinstitutets verksamhet samt det riksomfattande utvecklingsarbete inom räddningsväsendet som leds av inrikesministeriet. Kommunerna svarar för finansieringen av räddningsverken.
Gränsbevakningsväsendet behöver mer resurser med tanke på den ökande gränstrafiken
Den ökande gränstrafiken vid sydostgränsen och i huvudstadsregionen ökar Gränsbevakningsväsendets uppgiftsbörda. Ytterligare resurser behövs för att modernisera, stärka och utrusta gränsövergångsställena vid östgränsen. Samtidigt bereder sig Finland på visumfrihet mellan EU och Ryssland.
Att hålla Östersjön säker är viktigt för Finland. Den växande fartygstrafiken ökar risken för olyckor till havs som kan ha sektorsövergripande konsekvenser. Gränsbevakningsväsendets fortgående ledningsberedskap, heltäckande övervakningssystem och förnyade fartygs- och luftfarkostflotta ger större beredskap att förebygga och hantera olyckor. Man arbetar för att främja Östersjöländernas gemensamma ansvar för riskhantering.
Migrationsförvaltningens resultat förbättras - tilläggsfinansiering behövs för att öka kapaciteten för tagande i förvar
Strategin Migrationens framtid 2020, som statsrådet fastställde i juni 2013, styr genomförandet av migrationspolitiken. Migrationsförvaltningens resultat förbättras. Samarbetet mellan Migrationsverket, polisen och Gränsbevakningsväsendet i fråga om utlänningars inresa och vistelse i landet utvecklas.
Inrikesministeriet föreslår att antalet förvarslokaler för utlänningar som ska avlägsnas ur landet ska ökas märkbart. Enligt förslaget ska förläggningen i Krämertsskog i Helsingfors i sin helhet ändras till en förvarsenhet. Avsikten är att den ska omfatta 70 platser. Enligt förslaget ska Krämertsskog i fortsättningen koncentrera sig på inkvartering av personer som väntar på att omedelbart avlägnas ur landet. Det föreslås att en ny förvarsenhet med 30 platser ska byggas i samband med förläggningen i Joutseno, där man eventuellt kan ha en separat avdelning för familjer och utsatta personer.
Regeringsprogrammet förutsätter att verkställigheten av beslut om avlägsnande ur landet påskyndas. Det är svårt att uppnå regeringsprogrammets mål, om inte kapaciteten för tagande i förvar ökas. Finansieringsbehovet för år 2014 är sammanlagt 4 miljoner euro.
Målet är att nästa år förkorta behandlingstiderna för asylansökningar och förbättra kostnadseffektiviteten i mottagningsverksamheten. Flyktingkvoten för 2014 är 750 personer.
Man fortsätter förberedelserna för uppgörandet av samarbetsprotokoll om återvändande med utreseländerna, och samtidigt etablerar man en verksamhetsmodell för frivilligt återvändande. Antalet asylsökande beräknas vara ca 3 000 år 2014. Av dem beräknas ca 150 vara minderåriga utan vårdnadshavare.
Den nationella beredskapen för civil krishantering förstärks
Inrikesministeriet ansvarar för Finlands beredskap att delta i internationell civil krishanteringsverksamhet. Den nationella beredskapen för civil krishantering förstärks ytterligare för att motsvara Finlands nivå för deltagande genom att den nationella beredskapen för civil krishantering samordnas på statsrådsnivå och helhetsbetoningen inom den civila krishanteringen effektiviseras bl.a. genom att intensifiera samarbetet när det gäller användningen av militära och civila resurser.
Budgetpropositionen för inrikesministeriets förvaltningsområde för 2014 finns att läsa på adressen:
http://www.intermin.fi/sv/ministeriet/planering_av_verksamheten_och_ekonomin
Ytterligare information: statssekreterare Marjo Anttoora, 071 878 8202, kanslichef Päivi Nerg, 071 878 8203, ekonomidirektör Jukka Aalto, 071 878 8510, specialmedarbetare Niklas Andersson, 071 878 8213