EU haluaa uudistaa sinisen kortin direktiiviä
Euroopan komissio ehdottaa niin kutsutun sinisen kortin direktiivin uudistamista. EU:n sininen kortti on oleskelulupa, joka oikeuttaa asumaan ja työskentelemään jonkin jäsenvaltion alueella. Komission ehdotus direktiiviksi kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten (ns. sinisen kortin direktiivi) annettiin 7. kesäkuuta. Valtioneuvosto ilmaisi kantansa komission direktiiviehdotukseen 1. syyskuuta.
Nykyinen direktiivi on vuodelta 2009, mutta sen perusteella oleskelulupia on myönnetty vain vähän. Direktiivin tavoitteena oli yhdenmukaistaa kolmansista maista tulevien asiantuntijoiden lupakäytäntöjä jäsenmaissa ja lisätä EU:n kilpailukykyä sekä taloudellista kasvua parantamalla EU:n valmiuksia houkutella korkeasti koulutettuja erityisosaajia. Tarkoitus oli siten puuttua EU:n työmarkkinoilla esiintyviin työvoima- ja osaamisvajeisiin.
Nykyinen direktiivi ei ole toiminut toivotulla tavalla
Nyt voimassa oleva direktiivi ei ole onnistunut vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin, vaan siinä määritellyt maahanpääsyn ehdot ovat osoittautuneet liian rajoittaviksi. Esimerkiksi asiantuntijoilta vaadittava ansiotaso on osoittautunut liian korkeaksi.
Myös lupakäytäntöjen yhdenmukaistaminen jäsenmaissa on jäänyt heikoksi, ja nykytilanteessa useat jäsenmaat, kuten Suomi, käyttävät kansallisia lupajärjestelmiä.
Komissio haluaa uudistaa EU:n sinistä korttia joustavoittamalla maahanpääsyä ja parantamalla kortin haltijan oikeuksia, esimerkiksi helpottamalla EU:n sisäistä liikkuvuutta. Komissio ehdottaa, että nykyiset kansalliset rinnakkaisjärjestelmät korvattaisiin EU:n laajuisella järjestelmällä.
Hallitus haluaa säilyttää mahdollisuuden kansalliseen järjestelmään
Valtioneuvosto suhtautuu pääpiirteissään myönteisesti komission ehdottamaan direktiivin uudistamiseen, sillä nykyisellään direktiivi ei toimi.
Koska työmarkkinat sekä työmarkkinoiden houkuttelevuus kuitenkin poikkeavat toisistaan paljon eri jäsenmaissa, hallitus pitää tärkeänä, että jäsenmailla säilyy jatkossakin mahdollisuus kansalliseen, joustavampaan erityisasiantuntijan oleskelulupajärjestelmään. Näin voidaan varmistaa, että työvoiman maahanmuuton kehittämisessä huomioidaan aidosti kansallisten työmarkkinoiden tarpeet ja erityispiirteet.
Ehdotus on osa kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa
Komission ehdotus uudeksi direktiiviksi on osa EU:n pyrkimyksiä luoda yhteinen, kokonaisvaltainen maahanmuuttopolitiikka. Ehdotus liittyy erityisesti pyrkimyksiin luoda uusi laillisen maahanmuuton politiikka. Se on samalla osa laajempaa kokonaisuutta EU:n kilpailukyvyn parantamiseksi.
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Elina Johansson, p. 0295 488 615, [email protected]