EU vill se över blåkortsdirektivet
Europeiska kommissionen föreslår att det s.k. blåkortsdirektivet reformeras. EU:s blåkort är ett uppehållstillstånd som ger innehavaren rätt att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium. Kommissionens förslag till direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning (det s.k. blåkortsdirektivet) lades fram den 7 juni. Statsrådet framförde sin ståndpunkt om kommissionens direktivförslag den 1 september.
Det nuvarande direktivet är från 2009, och med stöd av det har endast ett fåtal uppehållstillstånd beviljats. Målet med direktivet var att förenhetliga tillståndspraxis i medlemsländerna för sakkunniga från tredjeländer och stärka EU:s konkurrenskraft samt den ekonomiska tillväxten genom att förbättra EU:s möjligheter att dra till sig högutbildade sakkunniga. Avsikten var att på detta sätt åtgärda arbetskrafts- och kompetensbrist på arbetsmarknaden i EU.
Det nuvarande direktivet har inte fungerat på önskat sätt
Det nu gällande direktivet har inte lyckats uppnå de mål som ställts upp för det, utan dess villkor för inresa har visat sig vara för restriktiva. T.ex. den inkomstnivå som krävs av sakkunniga har visat sig vara för hög.
Tillståndspraxis i medlemsländerna har dessutom harmoniserats endast i liten utsträckning, och i dag använder flera medlemsländer, såsom Finland, nationella tillståndssystem.
Kommissionen vill ändra EU-blåkortet genom att göra inresan smidigare och förbättra kortinnehavarens rättigheter, t.ex. genom att underlätta rörligheten inom EU. Kommissionen föreslår att de nuvarande nationella parallella systemen ersätts med ett system som omfattar hela EU.
Regeringen vill bevara möjligheten till ett nationellt system
Statsrådet förhåller sig i huvuddrag positivt till den reform av direktivet som kommissionen föreslår eftersom det nuvarande direktivet inte fungerar.
Eftersom arbetsmarknaderna och deras attraktivitet avviker en hel del från varandra i medlemsländerna, anser regeringen att det är viktigt att medlemsländerna också i fortsättningen har möjlighet till ett nationellt och mer flexibelt uppehållstillståndssystem för specialsakkunniga. På detta sätt kan man försäkra sig om att den nationella arbetsmarknadens behov och särdrag beaktas på allvar när arbetskraftsinvandringen utvecklas.
Förslaget är en del av övergripande migrationspolitik
Kommissionens förslag till ett nytt direktiv är ett led i EU:s insatser för att utveckla en gemensam och övergripande migrationspolitik. Förslaget anknyter i synnerhet till målen att skapa en ny politik för laglig invandring. Det utgör samtidigt en del av en större helhet som siktar på att förbättra EU:s konkurrenskraft.
Ytterligare information
Elina Johansson, specialsakkunnig, tfn 0295 488 615, [email protected]