EU:n komissio ehdottaa kriisimekanismin lisäämistä Dublin-asetukseen
Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän Euroopan komission ehdotuksesta lisätä niin kutsuttuun Dublin-asetukseen pysyvä kriisimekanismi, jolla komissio voisi päättää turvapaikanhakijoiden siirtämisestä jäsenmaasta toiseen.
Edellytyksenä mekanismin käyttöönotolle olisi, että turvapaikanhakijoiden suuri määrä aiheuttaa jäsenvaltion turvapaikkajärjestelmälle niin mittavaa painetta, että Dublin-asetuksen soveltaminen on vaarassa. Näin siitä huolimatta, että maan turvapaikkajärjestelmä on EU-säännöstön mukaisessa kunnossa.
Suomi ei näe pysyvän kriisimekanismin perustamista ajankohtaisena tällä hetkellä. Ensin on tärkeää saada kokemuksia jo sovituista väliaikaisista toimenpiteistä. Olennaista on ennen kaikkea se, että maahanmuuton tilanne saadaan unionin tasolla nopeasti hallintaan, ulkorajavalvonta mukaan lukien.
Siirroissa huomioidaan jäsenmaan vastaanottokyky
Ehdotuksen mukaan siirrot tulisivat kyseeseen niiden kansalaisuuksien osalta, joiden turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentti on vähintään 75.
Komission tulisi siirtoja valmistellessaan huomioida kansainvälistä suojelua hakevien määrä asukasta kohden siirrosta hyötyvässä jäsenvaltiossa, jäsenmaan vastaanottokyky ja jäsenvaltion aikaisempi osallistuminen vastuunjakoon sekä se, missä määrin jäsenvaltio on hyötynyt aiemmista EU:n solidaarisuustoimista.
Siirron kohteena olevien hakijoiden oikeus saada tietoa siirtoprosessista varmistettaisiin, siirtopäätöksessä yksilöitäisiin siirron kohdevaltio ja hakijoilla olisi oikeus tulla siirretyiksi perheenjäsentensä kanssa samaan jäsenvaltioon.
Jäsenvaltiolla mahdollisuus vapautua vastaanottovelvollisuudesta
Mekanismiin sisältyisi mahdollisuus välttää sisäiset siirrot. Jäsenvaltio voi poikkeuksellisessa tilanteessa ilmoittaa, ettei se pysty ottamaan vastaan ehdotettua määrää, joko osittain tai kokonaan.
Komission ehdotuksen käsittely alkaa EU:ssa syksyllä, ja sen toteutuminen vaatii sekä neuvoston että Euroopan parlamentin hyväksynnän yhteispäätösmenettelyssä.
Asetusehdotus on osa komission toukokuussa julkistamaa muuttoliikeagendaa, jossa esitellään toimenpiteitä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi ja muuttoliikkeen hallinnan parantamiseksi Euroopassa.
Lisätietoja
hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho, p. 0295 488 678
Lue lisää EU:n muuttoliikeagendasta: www.intermin.fi/fi/eu-asiat/eu_muuttoliikeagenda