EU-kommissionen föreslår att en krismekanism fogas till Dublinförordningen
Statsrådets lämnade i dag till riksdagen en skrivelse om Europeiska kommissionens förslag att till den s.k. Dublinförordningen bifoga en permanent krismekanism, genom vilken kommissionen skulle kunna besluta om omplacering av asylsökande till ett annat medlemsland.
Ett villkor för att mekanismen ska få utnyttjas är att det stora antalet asylsökande orsakar ett så stort tryck på medlemsstatens asylsystem att tillämpningen av Dublinförordningen äventyras. Detta trots att landet har ett i enlighet med EU-bestämmelserna välfungerande asylsystem.
Finland anser inte att det nu är aktuellt att inrätta en permanent krismekanism. Det är viktigt att man först får erfarenheter av de temporära åtgärder som man redan kommit överens om. Det väsentliga är framför allt att migrationsläget på unionsnivå snabbt fås under kontroll, den yttre gränskontrollen medräknad.
Medlemsländernas mottagandekapacitet beaktas vid omplaceringarna
Enligt förslaget kommer omplaceringarna att tillämpas på de nationaliteter för vilka andelen godkända asylansökningar är minst 75 procent.
Avsikten är att kommissionen ska beakta antalet sökande av internationellt skydd per capita i den medlemsstat som gagnas av omplaceringen, medlemsstatens mottagandekapacitet och medlemsstatens deltagande i tidigare ansvarsfördelning samt i vilken utsträckning medlemsstaten tidigare har gagnats av EU:s solidaritetsåtgärder.
De sökande som omplaceras garanteras rätt att få information om omplaceringsförfarandet, i omplaceringsbeslutet ska det finnas uppgift om omplaceringsmedlemsstaten och sökandena har rätt att omplaceras tillsammans med sina familjemedlemmar i samma medlemsstat.
En medlemsstat har möjlighet att befrias från mottagningsskyldigheten
Mekanismen innehåller en möjlighet att undvika interna omplaceringar. En medlemsstat kan i exceptionella situationer meddela att den helt eller delvis är förhindrad att ta emot det föreslagna antalet sökande.
Behandlingen av kommissionens förslag inleds i höst, och ett godkännande av förslaget kräver både rådets och Europaparlamentets godkännande enligt medbeslutandeförfarandet.
Förslaget till förordning är en del av den europeiska migrationsagendan, som kommissionen offentliggjorde i maj, där det föreslås åtgärder för att lösa flyktingkrisen och bättre hantera migrationen i Europa.
Ytterligare information:
Annikki Vanamo-Alho, regeringsråd, tfn 0295 488 678
Läs mer om den europeiska migrationsagendan: www.intermin.fi/sv/eu-fragor/eu_migrationsagenda