Good Relations -hanke antaa eväitä hyvien etnisten suhteiden edistämiseen alue- ja paikallistasolla
Good Relations -hankkeen tuotoksia esiteltiin kansainvälisessä konferenssissa Helsingissä keskiviikkona 3.9. Hankkeen päätavoitteena oli torjua rasismia, muukalaisvihaa ja muuta vastaavaa suvaitsemattomuutta edistämällä väestöryhmien välisiä hyviä suhteita. Hankkeessa tarkasteltiin ensisijaisesti etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisiä suhteita.
Hankkeessa määriteltiin tarkemmat sisällöt hyvien (etnisten) suhteiden käsitteelle, mikä on edesauttanut konkretisoimaan keskustelua ja tavoitteenasettelua hyvien suhteiden edistämiseksi alue- ja paikallistasolla. Vuonna 2012 alkanut hanke päättyy lokakuun lopussa.
Työkaluja hyvien suhteiden edistämiseen, mittaamiseen ja seuraamiseen
- Ennakkoluuloiset asenteet, viha ja syrjintä eivät vie yhteiskuntaa eteenpäin. Siksi hankkeessa testattiin useita eri keinoja esimerkiksi etnisten vähemmistöjen ja pääväestön välisen myönteisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisäämiseksi sekä ennakkoluulojen vähentämiseksi, toteaa hankepäällikkö Liisa Männistö.
Hankkeessa testatut menetelmät ja esimerkkejä niiden toteutuksesta paikallistasolla esitellään englanninkielisessä Toolkit for promoting good relations -julkaisussa, josta ilmestyy myöhemmin syksyllä myös suomen- ja ruotsinkieliset painokset.
- Hyvien etnisten suhteiden edistäminen sisältyy esimerkiksi kuntien kotouttamisohjelmiin, mutta tämän tavoitteen sisältöjä ei ole aiemmin juurikaan määritelty. Tästä syystä hankkeessa luotiinkin viitekehys, joka auttaa tarkentamaan tavoitteita, valitsemaan toimenpiteitä hyvien suhteiden edistämiseksi sekä arvioimaan näiden toimenpiteiden vaikuttavuutta, Männistö kertoo.
Viitekehys sisältää myös indikaattorit hyvien suhteiden mittaamiseen ja seuraamiseen neljällä eri osa-alueella: asenteet, henkilökohtainen turvallisuus, vuorovaikutus toisten kanssa sekä osallistuminen ja vaikuttaminen.
Hanke toteutettiin Suomessa ja Ruotsissa läheisessä yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden (erityisesti etniset ja muut vähemmistöjärjestöt), alue- ja paikallishallinnon, eri neuvottelukuntien ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa.
Sisäministeriö koordinoi hanketta. Kansainvälisiä kumppaneita olivat Ruotsin työministeriö ja Pohjois-Irlannin etnisten vähemmistöjen neuvosto (NICEM). Kansallisia kumppaneita olivat Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) sekä Pirkanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset. Hanke sai osarahoitusta EU:n Fundamental Rights and Citizenship -ohjelmasta (FRC).
www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/good_relations
Lisätietoja:
hankepäällikkö Liisa Männistö, 0295 488 296