Projektet Good Relations bidrar till främjandet av goda etniska relationer på lokal och regional nivå
Resultat av projektet Good Relations presenterades på en internationell konferens i Helsingfors onsdagen den 3 september. Det viktigaste syftet med projektet var att bekämpa rasism, främlingshat och annan motsvarande intolerans genom att främja goda relationer mellan olika befolkningsgrupper. Under projektet granskades i första hand relationer mellan olika etniska och religiösa grupper.
I projektet definierade man närmare innehållet i begreppet goda (etniska) relationer, vilket har hjälpt till att konkretisera diskussionen och målsättningen för att främja goda relationer på lokal och regional nivå. Projektet som inleddes år 2012 avslutas i slutet av oktober.
Verktyg för att främja, mäta och följa upp goda relationer
- Fördomsfulla attityder, hat och diskriminering för inte samhället framåt. Inom projektet testades därför flera olika metoder t.ex. för att främja den positiva växelverkan och samarbetet mellan etniska minoriteter och majoritetsbefolkningen samt för att minska fördomar, konstaterar projektchef Liisa Männistö.
De metoder som testats i projektet och exempel på deras genomförande på lokal nivå presenteras på engelska i publikationen Toolkit for promoting good relations. Publikationen kommer att översättas till finska och svenska senare på hösten.
- Främjandet av goda etniska relationer ingår t.ex. i kommunernas integrationsprogram, men innehållen i detta mål har inte tidigare definierats i någon större utsträckning. Därför skapades det inom projektet en referensram med hjälp av vilken man kan precisera målen, välja åtgärder för att främja goda relationer samt bedöma effekterna av dessa åtgärder, berättar Männistö.
Referensramen omfattar också indikatorerna för att mäta och följa upp goda relationer inom fyra olika delområden: attityder, personlig säkerhet, växelverkan samt deltagande och påverkan.
Projektet genomfördes i Finland och i Sverige i nära samarbete med aktörer inom tredje sektorn (i synnerhet etniska organisationer och andra minoritetsorganisationer), regional- och lokalförvaltningen, olika delegationer och andra viktiga intressegrupper.
Inrikesministeriet samordnade projektet. Internationella samarbetspartner var arbetsministeriet i Sverige och rådet för etniska minoriteter i Nordirland (NICEM). Nationella partner var Delegationen för etniska relationer (Etno) samt närings-, trafik- och miljöcentralerna i Nyland, Birkaland och Egentliga Finland. Projektet fick medfinansiering från EU:s program Fundamental Rights and Citizenship (FRC).
http://www.intermin.fi/sv/utveckling/good_relations
Ytterligare information:
projektchef Liisa Männistö, 358 29 548 8296