Sisäministeriön budjettiehdotus 2013: Poliisin hallintoa kevennetään
Sisäasiainministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Sen toimialoista poliisitoimi, pelastustoimi ja Rajavartiolaitos osallistuvat omalta osaltaan kansallisen kilpailukyvyn kannalta tärkeän sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseen. Sisäisen turvallisuuden osalta tavoitteena on, että Suomi on Euroopan turvallisin maa.
Maahanmuuttopolitiikassa tavoitteena on, että perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat, hallinto on toimivaa ja oikeusvarmaa sekä noudattaa hyvän hallinnon periaatteita.
Poliisitoiminnan taso pidetään hyvänä hallintoa keventämällä
Poliisin hälytys- ja rikostorjuntatehtäviin liittyvät toiminnalliset tavoitteet pidetään nykyisellä hyvällä tasolla lisäämällä kenttä- ja rikostorjuntatehtävissä toimivien poliisimiesten määrää. Resurssien lisäys toteutetaan karsimalla poliisin johto-, tuki- ja hallintotehtäviä sekä toimitilakustannuksia. Keväällä 2012 käynnistynyttä poliisin rakenneuudistushanketta jatketaan. Uudistus kohdistuu koko poliisiorganisaatioon.
Poliisi jatkaa lupa2016-hanketta. Tavoitteena on keskittää resurssit poliisin lupahallinnon ydintehtäviin, joita ovat aseasioihin, yksityiseen turvallisuusalaan, yleisötilaisuuksiin ja henkilöllisyyttä osoittaviin asiakirjoihin liittyvät tehtävät. Poliisi ulkoistaa sellaiset lupahallinnon menettelyt (esimerkiksi asiakirjojen postittamisen), joista huolehtiminen ei sisällä julkisen vallan käyttöä. Lisäksi poliisi lisää sähköistä asiointia. Henkilökohtaista palvelua edellyttävät lupapalvelut ovat jatkossa pääsääntöisesti saatavilla ajanvarausta käyttämällä.
Poliisi osallistuu aktiivisesti sisäisen turvallisuuden ohjelman toteuttamiseen. Poliisi tekee osaltaan monialaista viranomais- ja sidosryhmäyhteistyötä paikallisten ja alueellisten turvallisuussuunnitelmien toteuttamiseksi kaupunkien turvallisuuden ylläpitämiseksi, syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Rajavartijoiden määrää rajanylityspaikoilla lisätään
Suomen rajaturvallisuus on hyvä. Näköpiirissä on kuitenkin merkittäviä haasteita. Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittävä liikenne kasvaa vuosi vuodelta. Viime vuonna Itärajan ylittäneitä oli jo 10,6 miljoonaa matkustajaa. Mahdollinen EU:n ja Venäjän välinen viisumivapaus kasvattaa rajaliikennettä entisestään. Sisäministeriö esittääkin, että hallitus tekee vuoden 2013 talousarvioehdotuksen laadinnan yhteydessä periaatepäätöksen rajanylityspaikkojen uudistamisesta ja Rajavartiolaitoksen toimintamenojen kasvattamisesta 4,8 miljoonalla eurolla 80 rajavartijan palkkaamiseksi.
Itämeren pitäminen turvallisena on Suomelle tärkeää. Kasvava alusliikenne lisää monialaisen merellisen onnettomuuden riskiä. Rajavartiolaitoksen jatkuva johtovalmius, kattava valvontajärjestelmä sekä uudistuva alus- ja ilma-aluskalusto parantavat valmiuksia onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa.
Rajavartiolaitoksen AS 322 Super Puma meripelastushelikopteri modifioidaan ja huolletaan vuosina 2012-2017. AB/B 412 helikopterit uusitaan vuoteen 2015 mennessä. Rajavartiolaitoksen uusi ulkovartiolaiva valmistuu vuonna 2013.
Pelastuslaitosten kiireellisten tehtävien toimintavalmiusaika pidetään hyvänä
Pelastustoimen valmiudet erilaisissa onnettomuustilanteissa ja poikkeusolojen toiminnassa ovat hyvällä tasolla. Tavoitteena on pitää pelastuslaitosten kiireellisten tehtävien toimintavalmiusaika nykyisellä hyvällä tasolla.
Pelastustoimen tehtävä on erityisesti tulipalojen ehkäisy. Toimiala osallistuu myös muiden onnettomuuksien ehkäisyyn. Onnettomuuksia ja niiden seurauksia pyritään ehkäisemään parantamalla ihmisten ja yhteisöjen omatoimista varautumista, lisäämällä väestön turvallisuustietoutta ja –osaamista sekä toteuttamalla pelastuslaitosten laatimien valvontasuunnitelmien mukaisia toimia.
Hätäkeskusuudistusta jatketaan
Hätäkeskusuudistusta jatketaan. Vuonna 2013 yhdistetään Tampereella ja Porissa sijaitsevat hätäkeskukset.
Hätäkeskuslaitos jatkaa toimintansa yhdenmukaistamista yhdessä hätäkeskuspalveluita käyttävien viranomaisten kanssa, jotta verkottunut toimintamalli voidaan ottaa käyttöön uuden hätäkeskustietojärjestelmän valmistuessa. Uusi hätäkeskustietojärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2015 loppuun mennessä.
Maahanmuuttohakemusten käsittelyä nopeutetaan
Maahanmuuttopolitiikan tavoitteena on edistää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä sekä tukea suvaitsevan, turvallisen ja monimuotoisen Suomen rakentamista. Vuonna 2013 keskeistä on maahanmuuttohallinnon tehostaminen ja hakemusten käsittelyaikojen merkittävä lyhentäminen.
Tavoitteena on lyhentää mm. työntekijän oleskelulupahakemuksen käsittelyaikaa vuoden 2011 108 vuorokaudesta 65 vuorokauteen vuonna 2013, kansainvälistä suojelua saavan (ilman muutoksenhakua) turvapaikkahakemuksen käsittelyaikaa on tarkoitus lyhentää 263:sta 134 vuorokauteen ja kansalaisuushakemuksen käsittelyaikaa 373:sta 265 vuorokauteen.
Maahanmuuttohallinnon tuloksellisuutta parannetaan ottamalla käyttöön maahanmuuttoviranomaisten moniviranomaismalli, MPR (Maahanmuuttovirasto, poliisi, Rajavartiolaitos). L lupaprosesseissa hyödynnetään täysimääräisesti ulkomaalaisasioiden sähköisen asiankäsittelyjärjestelmän (UMA) mahdollisuudet.
Tavoitteena on myös nopeuttaa kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden siirtymistä kuntaan yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Vuoden 2013 pakolaiskiintiö on 750 henkilöä. Turvapaikanhakijoita arvioidaan saapuvan Suomeen vuoden 2013 aikana noin 3 000. Hakijamäärä on ollut laskussa vuodesta 2010 lähtien.
Siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksia vahvistetaan
Sisäasiainministeriö vastaa Suomen valmiuksista osallistua kansainväliseen siviilikriisinhallintatoimintaan. Siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksia vahvistetaan edelleen vastaamaan Suomen osallistumistasoa mm. tiivistämällä yhteistyötä sotilaallisten ja siviilivoimavarojen käytössä.
Pelastusopiston yhteydessä toimiva Kriisinhallintakeskus vastaa sisäasiainministeriön ohjauksessa kokonaisvaltaisesti siviilikriisinhallinnan operatiivisesta toiminnasta.
Sisäasiainministeriön hallinnonalan talousarvioesitys vuodelle 2013 löytyy osoitteesta
www.intermin.fi/fi/ministerio/toiminnan_ja_talouden_suunnittelu
Lisätietoja: talousjohtaja Jukka Aalto, 071 878 8510, erityisavustaja Marjo Loponen, 071 878 8212