Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä nopeammin - EU suunnittelee yhteistä luetteloa turvallisista lähtömaista
Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän Euroopan komission asetusehdotuksesta EU:n yhteisestä turvallisten lähtömaiden luettelosta. Luetteloon esitetään yhteensä seitsemää maata: Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki.
Ehdotuksessa mainittuja kolmansia maita pidettäisiin turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä turvallisina alkuperämaina, jolloin kyseisten maiden kansalaisten hakemukset voitaisiin käsitellä nopeammin.
Suomi kannattaa komission ehdotusta luettelosta. Toimiessaan turvallisten alkuperämaiden luettelo helpottaisi päätöksentekoa.
Maan lainsäädäntö, olosuhteet ja kansainväliset raportit arvion taustalla
Komission ehdotuksen mukaan kolmatta maata pidettäisiin turvallisena, jos voidaan osoittaa, ettei maassa ole vainoa, kidutusta tai epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua tai rangaistusta eikä aseellisesta konfliktista johtuvaa summittaisen väkivallan uhkaa.
Arvio perustuisi maan lainsäädäntöön, olosuhteisiin ja YK:n pakolaisjärjestöltä sekä muilta kansainvälisiltä järjestöiltä saatuihin tietoihin. Komissio seuraisi säännöllisesti luetteloon merkittyjen maiden tilannetta.
Vaikka maa olisi merkitty turvallisten alkuperämaiden luetteloon, jokainen sen kansalaisen jättämä turvapaikkahakemus tulisi silti tutkia yksilöllisesti. Turvallisen lähtömaan määrittelyä ei sovellettaisi hakijaan, joka voi osoittaa maan olevan hänelle turvaton.
Jäsenmaat voivat laatia listan pohjalta omat luettelonsa
EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo olisi asetuksen myötä voimassa kaikissa jäsenmaissa. Jäsenmaat voisivat lisäksi laatia omat luettelonsa, joihin voisi sisältyä muita maita. Tällä hetkellä vain joillakin jäsenmailla on käytössä turvallisten lähtömaiden luettelo, ja luetteloissa on eroja maiden välillä.
Asetusehdotus on osa komission toukokuussa julkistamaa muuttoliikeagendaa, jossa esitellään toimenpiteitä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi ja muuttoliikkeen hallinnan parantamiseksi Euroopassa.
Lisätietoja
hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho, p. 0295 488 678
erityisasiantuntija Tero Mikkola, p. 0295 488 617
Lue lisää EU:n muuttoliikeagendasta: www.intermin.fi/fi/eu-asiat/eu_muuttoliikeagenda