Snabbare avslag på asylansökan - EU planerar att upprätta en gemensam förteckning över säkra ursprungsländer
Statsrådet lämnade i dag till riksdagen en skrivelse om Europeiska kommissionens förslag till förordning om upprättande av EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer. Sammanlagt sju länder föreslås föras upp på förteckningen: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet.
Avsikten är att de tredjeländer som nämns i förslaget betraktas som säkra ursprungsländer då asylansökningar behandlas, vilket betyder att ansökningar som lämnats in av medborgare i dessa länder kan behandlas i snabbare takt.
Finland understöder kommissionens förslag till förteckning. Om förteckningen över säkra ursprungsländer fungerar, underlättar den beslutsfattandet.
Bedömningen baserar sig på landets lagstiftning, förhållanden och internationella rapporter
Enligt kommissionens förslag ska ett tredjeland betraktas som ett säkert ursprungsland om det kan visas att det inte förekommer någon förföljelse, tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller något hot på grund av urskillningslöst våld i situationer av väpnad konflikt.
Avsikten är att bedömningen baserar sig på lagstiftningen och förhållandena i landet samt informationen från FN:s flyktingorganisation och andra internationella organisationer. Kommissionen ska regelbundet se över situationen i de länder som är uppförda på förteckningen.
Även om ett land upptas på förteckningen över säkra ursprungsländer bör man göra en individuell prövning av alla ansökningar som lämnats in av medborgare i dessa länder. Begreppet säkert ursprungsland tillämpas inte på sökande som kan bevisa att landet är otryggt för dem.
Medlemsstaterna kan upprätta egna förteckningar utifrån den gemensamma förteckningen
Avsikten är att EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer genom förordningen ska gälla i alla medlemsländer. Medlemsstaterna kan dessutom upprätta egna förteckningar som kan innehålla andra länder. Förteckningar över säkra ursprungsländer används för närvarande endast i vissa medlemsländer och det finns skillnader mellan de nationella förteckningarna.
Förslaget till förordning är en del av den europeiska migrationsagendan, som kommissionen offentliggjorde i maj, där det föreslås åtgärder för att lösa flyktingkrisen och bättre hantera migrationen i Europa.
Ytterligare information:
Annikki Vanamo-Alho, regeringsråd, tfn 0295 488 678
Läs mer om den europeiska migrationsagendan: www.intermin.fi/sv/eu-fragor/eu_migrationsagenda