Ministeri Holmlund: Poliisi auttaa perheväkivaltatilanteissa sekä uhria että tekijää
Poliisi kiinnittää akuutissa perheväkivaltatilanteessa huomiota erityisesti uhriin ja paikalla oleviin lapsiin. Tietojen välittäminen sosiaaliviranomaisille on tärkeää. - Lisäksi uhria tuetaan ja neuvotaan kääntymään muiden auttavien palveluiden piiriin, sanoi sisäasiainministeri Anne Holmlundkeskiviikkona 17.2. lähisuhdeväkivaltaa käsitelleessä Presidenttifoorumissa.
Väkivallan vähentäminen ei Holmlundin mukaan onnistu, ellei väkivallan tekijöihin pystytä vaikuttamaan. Poliisi tekeekin tiivistä yhteistyötä mm. Jussi-työn ja Rikosuhripäivystyksen kanssa.
Jos esitutkinta aloitetaan, poliisi pyrkii suorittamaan sen nopeasti yhteistyössä syyttäjän kanssa. Tutkinnassa korostuu asianmukaisten pakkokeinojen käyttö, esimerkiksi pidättämisen tai väliaikaisen lähestymiskiellon hakeminen, joilla tekijä saadaan joksikin aikaa pois uhrin läheltä.
- On syytä muistaa, että väkivallan uhka ei tästä huolimatta välttämättä lopu. Viranomaisten ja eri järjestöjen yhteistyö onkin tärkeää, jotta sekä tekijä että uhri osataan ohjata oikeanlaisen avun piiriin. Useissa poliisilaitoksissa perheväkivaltarikokset tutkitaan keskitetysti vaativan rikostutkinnan yksiköissä. Lähes kaikilla poliisilaitoksilla työskentelee lisäksi sosiaalityöntekijä, jolta poliisi voi saada nopeasti perhettä koskevia tietoja jajolle poliisi puolestaan voi välittää omia tietojaan, Holmlund kertoi.
Holmlundin mukaan esitutkinnassa käytettävissä olevista pakkokeinoista lähestymiskielto on tehokas väline uhrin suojaamiseksi. Erityisesti perheen sisäinen lähestymiskielto, jossa tekijä häädetään asunnostaan, on tehokas toimi, mutta se edellyttää ennalta sovittuja käytäntöjä muiden viranomaisten kanssa.
Poliisin mahdollisuudet valvoa lähestymiskieltoja ovat rajalliset. Lähestymiskiellon rikkominen tulee poliisin tietoon vain, jos uhri ilmoittaa siitä. Lisäksi uhri voi halutessaan olla tekemisissä lähestymiskieltoon määrätyn kanssa, mikä saattaa mutkistaa tilannetta ja aiheuttaa kiellon rikkomisia.
- Poliisiammattikorkeakoulu huolehtii siitä, että poliisit oppivat jo peruskoulutuksen aikana tunnistamaan lähisuhdeväkivallan ja kykenevät turvaamaan esitutkinnan edellyttämät toimenpiteet.
- Poliisihallitus ja Poliisiammattikorkeakoulu järjestävät vuosittain täydennyskoulutusta eri yhteistyötahojen kanssa, jotta poliisilla on entistä paremmat valmiudet tunnistaa lähisuhdeväkivallan erityispiirteitä ja jotta poliisin sekä muiden yhteistyötahojen toiminta tukisi toisiaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, Holmlund kertoi.
Ministeri Holmlundin puhe löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/puheet.
Lisätietoja: erityisavustaja Kristiina Kokko,071 878 8206