Minister Holmlund: Polisen hjälper både offret och gärningsmannen i familjevåldsfall
I akuta familjevåldsfall ägnar polisen uppmärksamhet åt i synnerhet offret och barn som finns på plats. Det är viktigt att förmedla uppgifter till de sociala myndigheterna. - Dessutom stöder man offret och råder denne att vända sig till andra hjälpande tjänster, sade inrikesminister Anne Holmlund idag onsdagen den 17 februari på Presidentforumet om våld i närrelationer.
Enligt Holmlund går det inte att minska på våldet om man inte kan påverka gärningsmännen. Polisen har ett nära samarbete med t.ex. Jussi-työ och Brottsofferjouren.
Om en förundersökning inleds försöker polisen göra den snabbt och i samarbete med åklagaren. I undersökningen framhävs användningen av ändamålsenliga tvångsmedel, som t.ex. anhållande eller sökande av tillfälligt besöksförbud, för att för en viss tid hålla gärningsmannen borta från offret.
- Det är skäl att minnas att hotet om våld inte nödvändigtvis slutar trots det. Det är viktigt med samarbete mellan myndigheter och olika organisationer för att kunna styra både gärningsmannen och offret till rätt typ av hjälp. I flera polisinrättningar fokuseras utredningen av familjevåldsbrott till enheterna för krävande brottsutredning. Vid nästan alla polisinrättningar arbetar även en socialarbetare, av vilken polisen snabbt kan få uppgifter om familjen och till vilken polisen kan förmedla sina egna uppgifter, sade Holmlund.
Av de tvångsmedel som används vid förundersökningar är besöksförbud enligt Holmlund ett effektivt sätt att skydda offret. I synnerhet besöksförbud avseende gemensam bostad, där gärningsmannen måste avlägsna sig från sin bostad, är en effektiv åtgärd, men förutsätter på förhand avtalade tillvägagångssätt med andra myndigheter.
Polisens möjligheter att övervaka besöksförbud är begränsade. Överträdelser av besöksförbud kommer bara till polisens kännedom om offret anmäler det. Offret kan också om han eller hon vill ha kontakt med den som meddelats besöksförbud, vilket kan komplicera situationen och orsaka överträdelse av förbudet.
- Polisyrkeshögskolan ser till att poliserna redan under den grundläggande utbildningen lär sig identifiera våld i närrelationer och kan trygga de åtgärder som förutsätts av förundersökningen.
- Polisstyrelsen och Polisyrkeshögskolan ordnar årligen fortbildning tillsammans med olika samarbetspartner för att ge polisen bättre förutsättningar att identifiera kännetecknen för våld i närrelationer och för att polisens och samarbetspartnernas verksamhet ska stödja varandra på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt, sade Holmlund.
Läs minister Holmlunds hela tal (på finska) på adressen www.intermin.fi/tal.
Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko,071 878 8206