Ministeri Holmlund: Väkivallan uhkan arviointiin etsitään uutta työkalua
Väkivallan vähentäminen vaatii sisäasiainministeri Anne Holmlundin mukaan sitkeää ja pitkäjänteistä työtä. Tarvitaan toimenpiteitä, joilla voidaan nopeasti ennalta estää väkivaltaa ja auttaa uhria sekä toimenpiteitä, joilla voidaan pitkällä tähtäimellä vähentää väkivallan määrää.
- Esimerkkinä nopeasti vaikuttavista toimista voidaan mainita työ oppilaitosten ja korkeakoulujen turvallisuuden parantamiseksi. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsittelee oppilaitosten ja korkeakoulujen uudet laajat turvallisuusohjeet alkukevään aikana ja varmistaa suositusten mahdollisimman kattavan toimeenpanon sekä seurannan, kertoi ministeri Holmlund tänään tiistaina 26.1. paikallisen turvallisuussuunnittelun valtakunnallisessa seminaarissa Porissa.
Holmlundin mukaan toinen seikka, jolla väkivaltaan pystytään puuttumaan nopeasti ja suojaamaan väkivallan uhria, on väkivallan uhkaa arvioivan riskiarviointityökalun käyttöönotto.
-Riskiarviointityökalun käyttöönottoa on valmisteltu ministeriöiden välisenä yhteistyönä, ja sen käyttöä pilotoidaan parhaillaan kolmella poliisilaitoksella Päijät-Hämeessä, Helsingissä Itäkeskuksessa ja Oulussa. Työkalulla voidaan arvioida riskin vakavuusastetta tilanteessa, jossa henkilö uhkaa väkivallalla. Työkalu auttaa viranomaisia toimimaan oikea-aikaisesti ja oikein valituilla toimenpiteillä esimerkiksiperheväkivaltatilanteissa, joissa väkivallalla uhkailu on jatkunut pitkään, Holmlund kertoi.
Riskiarviointityökalun käyttöönottoa koskeva ehdotus esitellään sisäisen turvallisuuden ministeriryhmälle kevään aikana ja ministerit voivat tältä pohjalta tehdä jatkotyötä koskevat linjaukset.
Paikallinen turvallisuussuunnittelu on Holmlundin mukaan yksi keskeinen keino yhdistää voimia ja osaamista väkivallan vähentämiseksi.
- Yhteistyön lisääntyminen edellyttää, että viranomaisten väliseen ja myös viranomaisten ja järjestöjen väliseen tiedonvaihtoon ja salassapitoon liittyviin ongelmiin löydetään ratkaisuja. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän toimeksiannosta poliisi on asettanut poikkihallinnollisen työryhmän selvittämään poliisin tietojensaantiin liittyviä kysymyksiä.
- Riskiarviointilomakkeen ja sen pilotoinnin yhteydessä on noussut esille useita konkreettisia kysymyksiä viranomaisten ja järjestöjen välisestä tietojenvaihdosta. Ne tullaan ratkaisemaan, jos riskienarviointityökalun käyttöä laajennetaan, Holmlund sanoi.
Kaksipäiväisessä seminaarissa Porissa yli 200 valtion, kuntien ja järjestöjen edustajaa etsii ratkaisuja väkivallan vähentämiseen sekä viranomaisten ja järjestöjen välisen yhteistyön kehittämiseen. Seminaarin järjestelyistä vastaavat sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, liikenneministeriö, Rikoksentorjuntaneuvosto, Suomen Kuntaliitto ja Porin kaupunki.
Ministeri Holmlundin puhe löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/puheet
Lisätietoja: erityisavustaja Kristiina Kokko, 071 878 8206