Minister Holmlund: Nytt verktyg söks för bedömning av hot mot våld
Enligt inrikesminister Anne Holmlund krävs det ihärdigt och långsiktigt arbete för att minska våldet. Det behövs åtgärder med vilka man snabbt kan förebygga våld och hjälpa offer, samt åtgärder för att minska på våldet på längre sikt.
- Exempel på åtgärder med snabb inverkan är arbete för att förbättra säkerheten på läroanstalter och högskolor. Ministergruppen för den inre säkerheten behandlar de nya omfattande säkerhetsanvisningarna för läroanstalter och högskolor under början av våren och ser till att rekommendationerna verkställs och uppföljs i så stor omfattning som möjligt, sade minister Holmlund idag tisdagen den 26 januari vid ett nationellt seminarium för lokal säkerhetsplanering i Björneborg.
Enligt Holmlund är ett annat sätt att snabbt ingripa i våld och skydda offer för våld att ta i bruk ett riskbedömningsverktyg för hot om våld.
- Ibruktagandet av riskbedömningsverktyget har beretts i samarbete mellan olika myndigheter och det testas som bäst vid tre polisinrättningar i Päijänne-Tavastland, Östra centrum i Helsingfors och Uleåborg. Med verktyget kan man bedöma hur allvarlig risken är när någon hotar med våld. Verktyget hjälper myndigheterna att agera i rätt tid och med rätt valda åtgärder t.ex. i händelse av familjevåld, där hotet om våld har pågått länge, sade Holmlund.
Föreslaget om ibruktagande av ett riskbedömningsverktyg presenteras för ministergruppen för den inre säkerheten under våren och ministrarna kan därefter upprätta riktlinjer om det fortsatta arbetet.
Enligt Holmlund är lokal säkerhetsplanering ett centralt sätt att förena krafterna och kunnandet för att minska på våldet.
- Bättre samarbete förutsätter att man hittar lösningar på problem som rör sekretess och informationsutbyte mellan myndigheter och mellan myndigheter och organisationer. På uppdrag av ministergruppen för den inre säkerheten har polisen tillsatt en tväradministrativ arbetsgrupp för att utreda frågor som rör polisens rätt att få uppgifter.
- I samband med testningen av riskbedömningsblanketten har det väckts flera konkreta frågor om informationsutbytet mellan myndigheter och organisationer. De kommer att bli lösta om riskbedömningsverktyget tas i bruk i mer omfattande mån, sade Holmlund.
I det två dagar långa seminariet i Björneborg deltar över 200 representanter för staten, kommuner och organisationer för att hitta lösningar på hur man kan minska våldet och utveckla samarbetet mellan myndigheter och organisationer. Seminariet ordnas av inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, kommunikationsministeriet, Rådet för brottsförebyggande, Finlands Kommunförbund och Björneborgs stad.
Läs minister Holmlunds hela tal (på finska) på adressen www.intermin.fi/tal.
Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko,071 878 8206