Ministeri Räsänen: EU-maiden nuorisotyöttömyyteen löydettävä ratkaisu
- Olen erityisen huolissani nuorisotyöttömyydestä, joka on kasvanut monissa EU-maissa niin suureksi, että pelkona on jopa kokonaisten sukupolvien joutuminen sivuraiteelle, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen puhuessaan EU Arjessa -seminaarissa Mikkelissä.
Viimeisimpien tietojen mukana esimerkiksi Espanjassa noin 60 prosenttia nuorista on työttöminä. Suomi on ollut asiassa aktiivinen ja tuonut esille nuorten yhteiskuntatakuun, joka on otettu Suomessa käyttöön.
- Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat ovat päättäneet, että tämä toimintamalli otetaan käyttöön myös muissa EU-maissa. Nuorisotyöttömyys on hyvä esimerkki jäsenmaiden yhteisistä ongelmista mutta myös siitä, että näihin voidaan löytää yhdessä ratkaisuja, Räsänen kertoo.
Etenkin viime aikoina EU-jäsenyyden huonot puolet ovat saaneet paljon huomiota pitkään jatkuneen talouskriisin vuoksi. Vaikea taloudellinen tilanne voi heikentää sisäistä turvallisuutta ja ihmisten turvallisuuden tunnetta. Ministeri Räsänen painottaa, että niin jäsenvaltioissa kuin EU-tasolla tarvitaan nyt toimia, joilla ylläpidetään turvallisuutta.
Poliisiyhteistyötä ja ulkorajojen valvontaa
Euroopan unionissa on useita virastoja, jotka tukevat jäsenmaita ja varmistavat, että rajat ylittävissä turvallisuuteen vaikuttavissa asioissa tehdään riittävästi yhteistyötä. Euroopan poliisivirasto Europol toimii monella tavalla rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi. Virasto kerää tietoa ajankohtaisista rikosilmiöistä ja tekee tämän pohjalta analyyseja jäsenmaiden käyttöön.
- Tiedon perusteella pystytään muodostamaan kokonaiskuva siitä, miten rikolliset toimivat Euroopan unionin alueella ja tämän perusteella päättämään yhteisistä operaatioista rikollisten kiinnisaamiseksi.
Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontex on viime aikoina ollut näkyvästi esillä myös Suomen tiedotusvälineissä rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontalentokoneen aloitettua partioinnin Välimerellä marraskuun alussa.
- Valvontalentokone miehistöineen toimii Lampedusan saarelta käsin ja valvoo lennoillaan etelänpuoleista merialuetta. Suomi on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Euroopan unionin ulkorajojen valvontaa, jossa riittää haasteita, kertoo Räsänen.
Suomella erityinen vastuu viisumivapauteen valmistautumisessa
Euroopan unionin ja Venäjän välinen mahdollinen viisumivapaus edellyttää huolellista valmistautumista, joka tulee vaatimaan useita vuosia. Jos ja kun Euroopan unionin ja Venäjän välinen viisumivapaus jonain päivänä toteutuu, tulee Suomi sen hyväksymään osana EU:ta.
- Suomella on erityinen vastuu viisumivapauteen valmistautumisessa, sillä vastuullamme on yli tuhat kilometriä EU:n ja Venäjän välistä yhteistä rajaa. Tavoitteena on, että Suomi pystyy sekä hyödyntämään mahdollisimman hyvin viisumivapauden tuomat hyödyt että torjumaan mahdolliset ongelmat, joita siitä voi seurata, sanoo Räsänen.
Yksi tärkeimmistä ponnistuksista on sujuvan rajaliikenteen varmistaminen Venäjän ja Suomen välisillä rajanylityspaikoilla. Oikeilla asioilla olevien ihmisten tulisi pystyä ylittämään raja sujuvasti. Samalla tulee estää riskihenkilöiden ja laittoman tavaran kulkeminen maasta toiseen.
Ministeri Räsäsen puhe löytyy täältä:
http://www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Andrei Nahkala, 071 878 82 12