Minister Räsänen: En lösning till ungdomsarbetslösheten i EU-länderna måste hittas
- Jag är mycket orolig över ungdomsarbetslösheten som i många EU-länder har ökat så mycket att det finns risk för att hela generationer hamnar utanför, sade inrikesminister Päivi Räsänen då hon talade i ett seminarium om EU i vardagen i S:t Michel.
Enligt de senaste uppgifterna ligger ungdomsarbetslösheten t.ex. i Spanien på 60 procent. Finland har varit aktiv i frågan och tagit upp till diskussion samhällsgarantin för unga, som man har infört i Finland.
- EU-medlemsländernas ledare har beslutat att denna verksamhetsmodell också ska införas i andra EU-länder. Ungdomsarbetslösheten är ett bra exempel på medlemsländernas gemensamma problem men också på att man tillsammans kan hitta lösningar till dem, berättar Räsänen.
Speciellt under den senaste tiden har det negativa med EU-medlemskapet fått mycket uppmärksamhet p.g.a. den ekonomiska krisen som pågått länge. Den svåra ekonomiska situationen kan försämra den inre säkerheten och människornas trygghetskänsla. Minister Räsänen betonar att man såväl i medlemsstaterna som på EU-nivå nu behöver åtgärder som upprätthåller säkerheten.
Polissamarbete och övervakning av yttre gränser
I Europeiska unionen finns flera byråer som stöder medlemsländerna och ser till att man samarbetar tillräckligt när det gäller gränsöverskridande frågor som påverkar säkerheten. Europeiska polisbyrån Europol försöker bekämpa gränsöverskridande brottslighet på många olika sätt. Byrån samlar in information om aktuella brottsfenomen och utarbetar utgående från dem analyser som medlemsländerna kan använda.
- Utifrån informationen kan man bilda sig en helhetsuppfattning om hur brottslingar agerar inom Europeiska unionen och på basis av detta besluta om gemensamma operationer för att gripa brottslingar.
EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex har under senaste tiden fått stor publicitet också i finländska medier sedan början av november då gränsbevakningsväsendets övervakningsflygplan Dornier DO 228 inledde patrullering vid Medelhavet.
- Övervakningsflygplanet med besättning har sin bas på ön Lampedusa och övervakar det sydliga havsområdet. Finland har varit aktivt med om att utveckla övervakningen av Europeiska unionens yttre gränser, vilket är en utmanande uppgift, berättar Räsänen.
Finland har ett speciellt ansvar för förberedelserna inför viseringsfriheten
Den eventuella viseringsfriheten mellan EU och Ryssland förutsätter noggranna förberedelser som kommer att ta flera år. Om och när viseringsfriheten mellan EU och Ryssland en dag träder i kraft kommer Finland som en del av EU att godkänna detta.
- Finland har ett speciellt ansvar för förberedelserna inför viseringsfriheten eftersom vi ansvarar för en gemensam gräns mellan EU och Ryssland på en över tusen kilometer lång sträcka. Målet är att Finland å ena sidan så bra som möjligt kan dra nytta av de positiva sidorna av viseringsfriheten och å andra sidan förebygga eventuella problem, säger Räsänen.
Ett av de viktigaste målen är att säkerställa en smidig gränstrafik vid gränsövergångsställena mellan Finland och Ryssland. De personer som lagligt vill resa in i landet bör kunna passera gränsen smidigt. Samtidigt måste man förhindra riskpersoners inresor och införsel av olagliga varor från ett land till annat.
Ytterligare information:
Ministerns specialmedarbetare Andrei Nahkala, tfn 071 878 82 12