Ministeri Räsänen: Lapsen oikeudet tärkeitä vuoden jokaisena päivänä
- Väestön ikääntyessä on entistä ajankohtaisempaa muistuttaa, että suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus on lapsissa. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kansakuntamme tärkein pääoma. Siksi olen päättänyt, että lapsen oikeuksien päivänä liputetaan, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen puhuessaan lapsen oikeuksien päivän lipunnostossa eduskunnassa 20.11.
Lasten omalla liputuspäivällä on myös kasvatuksellista merkitystä, jos päiväkodeissa ja kouluissa puhutaan tänään Suomen lipun merkityksestä ja siitä, kuinka sillä osoitetaan arvostusta tärkeille asioille, kuten lapsen oikeuksille.
Kansainvälisten sopimusten ja Suomen lainsäädännön mukaisesti lapsen etu on aina etusijalla. Ministeri Räsänen muistuttaa, että vaikka juuri tämä päivä muistuttaa meitä lapsen oikeuksien merkityksestä, ne ovat tärkeitä vuoden jokaisena päivänä.
- Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin, turvallisiin aikuisiin ja turvalliseen kouluun ja ympäristöön. Riittävän pitkä aika olla lapsi, kehitystä tukeva ympäristö ja viisaat aikuiset ympärillä ovat asioita, joita mikään ei voi korvata, hän sanoo.
Jokainen lapseen kohdistunut rikos on liikaa
Lasten oikeudet ovat vuosien myötä parantuneet. Valitettavasti noin 5-8 prosenttia lapsista ja nuorista voivat silti todella huonosti. Sisäministeriön hallinnonalalla kohdataan liian usein tilanteita, jolloin lapsen etu on unohdettu tai lasta on kohdeltu huonosti.
- Onneksi lapsiin kohdistuvat rikokset ovat pääsääntöisesti vähentyneet. Silti jokainen rikos on liikaa, ministeri Räsänen toteaa.
Viimeaikaisten tutkimusten ja selvitysten mukaan aikuisen kykyä hoitaa vanhemmuuttaan silloin, kun hän on päihde- tai mielenterveyspalvelujen tarpeessa ja piirissä, ei arvioida. Räsänen on erittäin huolissaan tästä.
- Lapsen hyvinvointi jää taustalle, vaikka vanhempien ongelmat vaikuttavat merkittävästi hänen elämäänsä.
Viranomaiset ovat usein vaikeassa tilanteessa, kun he joutuvat päättämään miten lapsen etua suojellaan näissä tilanteissa. Vanhempien tuen tarpeen huomioiminen ja avun tarjoaminen voivat estää ennalta hyvinkin järkyttäviä tilanteita.
- Ennaltaehkäisyssä ensiarvoisen tärkeää on viranomaisten tehokas yhteistyö ja toimiva tiedonvaihto. Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan, millä tavalla tiedonvaihtoa voitaisiin parantaa, Räsänen kertoo.
Ministerin puhe kokonaisuudessaan löytyy täältä:
http://www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Andrei Nahkala / 071 878 82 12