Minister Räsänen: Barnets rättigheter viktiga årets alla dagar
- När befolkningen åldras blir det allt mer aktuellt att påminna om att barnen är framtiden i det finska samhället. Välmående barn och ungdomar är vår nations viktigaste kapital. Därför har jag beslutat att man ska flagga på barnkonventionens dag, sade inrikesminister Päivi Räsänen då hon den 20 november talade vid flagghissningen med anledning av barnkonventionens dag vid Riksdagshuset.
Att barnen har en egen flaggdag har också en pedagogisk betydelse i och med att man i daghem och skolor i dag kan prata om betydelsen av Finlands flagga samt hur man genom att flagga visar respekt för viktiga frågor såsom barnets rättigheter.
Enligt internationella överenskommelser och Finlands lagstiftning ska barnets bästa alltid prioriteras. Minister Räsänen påpekar att barnets rättigheter är viktiga årets alla dagar fast vi just i dag blir påminda om deras betydelse.
- Varje barn har rätt till ett tryggt hem, trygga vuxna och en trygg skola och omgivning. Att få vara ett barn tillräckligt länge, att ha en omgivning som stöder utvecklingen och kloka vuxna omkring sig är saker som ingenting kan ersätta, säger hon.
Varje brott mot barn är ett brott för mycket
Barnens rättigheter har förbättrats under åren. Tyvärr mår 5 - 8 procent av barn och unga ändå riktigt dåligt. Inom inrikesministeriets förvaltningsområde möter man för ofta situationer då man har glömt bort vad som är barnets bästa eller behandlat barnet illa.
- Lyckligtvis har antalet brott mot barn i regel minskat. Trots det är varje brott ett brott för mycket, konstaterar minister Räsänen.
Enligt den senaste tidens undersökningar och utredningar bedöms föräldraförmågan inte när den vuxna är i behov eller omfattas av missbrukartjänster eller mentalvårdstjänster. Räsänen är mycket orolig över detta.
- Barnets välfärd förblir i bakgrunden även om föräldrarnas problem påverkar dess liv på ett betydande sätt.
Myndigheterna står ofta inför en svår situation när de måste besluta om hur barnets bästa ska skyddas i dessa situationer. Att beakta föräldrarnas behov av stöd och erbjuda hjälp kan förebygga situationer som kan vara mycket chockerande.
- Ett effektivt samarbete och fungerande informationsutbyte mellan myndigheterna är ytterst viktigt i det förebyggande arbetet. Inrikesministeriet håller på att utreda hur informationsutbytet kan förbättras, berättar Räsänen.
Ministerns tal i sin helhet: http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal
Ytterligare information: ministerns specialmedarbetare Andrei Nahkala, tfn 071 878 8212