Moniammatillisia toimintamalleja juurrutetaan osaksi viranomaisten toimintaa
Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa päätettiin ottaa koko maassa käyttöön neljä moniammatillista toimintamallia. Toimintamalleilla puututaan varhaisessa vaiheessa arjen keskeisiin ongelmiin sekä kehitetään olemassa olevaa toimintaa yhden luukun ja paremman saavutettavuuden idealla. Toimintamallit ovat käytännössä osoittautuneet tehokkaiksi ja taloudellisiksi.
Toimintamallit ovat:
- Ankkuri –malli, jossa poliisi, sosiaalityöntekijä, nuorisotyöntekijä ja terveydenhuollon ammattilainen katkaisevat nuoren rikoskierteen varhaisessa vaiheessa.
- Marak –malli, jossa viranomaisten ja järjestöjen edustajat yhdessä tekevät arvion väkivallan riskin vakavuudesta käsiteltävässä perhe- ja lähisuhdeväkivaltatapauksessa ja kohdistavat siihen riskiarvioinnin perusteella tukitoimia osana perustyötään.
- Pakka –malli, joka on paikallinen alkoholihaittojen ehkäisyyn keskittyvä toimintamalli. Siinä elinkeinoelämä, kunta, järjestöt ja poliisi toimivat yhdessä erityisesti nuorten aikuisten humalahakuisen juomisen ja alaikäisten päihteiden käytön vähentämiseksi.
- Tie selväksi –malli, jossa poliisi ohjaa alle 25-vuotiaan rattijuopumuksesta kiinnijääneen nuoren mahdollisimman nopeasti keskusteluun sosiaalitoimen kanssa. Tarkoituksena on kartoittaa syyt rattijuopumuksen taustalla.
- Kaikkien toimintamallien ideana on puuttua asioihin varhaisessa vaiheessa tehokkaasti, jotta ongelmiin pystytään tarttumaan ennen kuin ne kärjistyvät eikä pallotella ihmistä taholta toiselle, toteaa sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.
Toimintamalleja on esitelty kunnille ja muille toimijoille laajalla kuuden paikkakunnan seminaarikierroksella. Seuraava seminaari on 26. - 27.elokuuta Helsingissä.
– Seminaareissa käydään konkreettisesti läpi kokemuksia mallien käyttöönotosta ja niiden hyötyjä työn tekijöille ja asiakkaille. Esimerkiksi Ankkuri-malli on jo käytössä Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Keski-Uudellamaalla, Satakunnassa ja Helsingissä, kertoo Tarja Mankkinen.
Helsingin seminaarin jälkeen seuraava seminaari on marraskuussa Oulussa.
Lisätietoja: sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen, 029 548 8370