Multiprofessionella verksamhetsmodeller etableras som en del av myndighetsverksamheten
I programmet för den inre säkerheten beslutades att fyra multiprofessionella verksamhetsmodeller ska tas i bruk i hela landet. Genom verksamhetsmodellerna ingriper man i ett tidigt skede i de viktigaste problemen i vardagen samt utvecklar den befintliga verksamheten enligt principen om en lucka och idén om bättre tillgänglighet. Verksamhetsmodellerna har i praktiken visat sig vara effektiva och ekonomiska.
Verksamhetsmodellerna är:
- Modellen Ankkuri, där polisen, socialarbetaren, ungdomsarbetaren och en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården i ett tidigt skede bryter brottscirkeln hos unga.
- Modellen Marak, där representanter för myndigheter och organisationer tillsammans bedömer hur allvarlig risken för våld är i samband med olika fall av familjevåld eller våld i nära relationer. Som en del av sitt grundläggande arbete riktar dessa aktörer stödåtgärder till fallen utifrån riskbedömningen.
- Modellen Pakka, som är en lokal verksamhetsmodell för förebyggande av alkoholrelaterade skador. I den samarbetar näringslivet, kommunen, organisationer och polisen för att i synnerhet minska unga vuxnas drickande i berusningssyfte och minderårigas användning av berusningsmedel.
- Modellen Tie selväksi, där polisen så fort som möjligt hänvisar ungdomar under 25 år som åker fast för rattfylleri till socialtjänsten för diskussion. Avsikten är att kartlägga orsakerna till rattfylleriet.
- Idén med alla verksamhetsmodeller är att effektivt och i ett tidigt skede ta tag i saker för att kunna ta itu med problemen innan de tillspetsas och att inte bolla människor mellan olika instanser, konstaterar chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen.
Verksamhetsmodellerna har presenterats för kommuner och andra aktörer under en omfattande seminarierunda på sex orter. Följande seminarium hålls i Helsingfors den 26 - 27 augusti.
- På seminarierna går man konkret igenom erfarenheter av ibruktagandet av modellerna och deras nytta för den involverade personalen och kunderna. Modellen Ankkuri är t.ex. redan i bruk i Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Mellersta Nyland, Satakunta och Helsingfors, berättar Tarja Mankkinen. Efter seminariet i Helsingfors fortsätter rundan i Uleåborg i november.
Ytterligare information: Tarja Mankkinen, chef för sekretariatet för den inre säkerheten, tfn 029 548 8370