Luonnononnettomuuksien vahinkojen rajoittamiseksi tehdään toimintaohjelma
Sisäasiainministeriö ja ulkoasiainministeriö tiedottavat
Luonnononnettomuuksien vahinkojen rajoittamiseksi tehdään toimintaohjelma. Ohjelman valmistelemiseksi perustettiin tänään johtoryhmä, jonka puheenjohtaja on pelastusylijohtaja Pentti Partanen sisäasiainministeriöstä. Toimintaohjelman tavoitteena on ehkäistä luonnonkatastrofien aiheuttamia riskejä ja rajoittaa vahinkoja niin kotimaassa kuin kansainvälisessä yhteistyössäkin. Toimintaohjelman puitteissa pyritään siihen, että luonnononnettomuuksien vahinkoja pystytään hyvällä ennakkosuunnittelulla, yhteistyöllä ja riskiarvioinnilla ehkäisemään entistä paremmin. Toimintaohjelmaan kootaan kuntien, valtion ja muiden toimijoiden tieto luonnononnettomuuksien ehkäisystä ja vahinkojen rajoittamisesta sekä kokonaiskuva luonnononnettomuuksia koskevasta työstä. Toimintaohjelmassa tullaan kartoituksen perusteella tekemään kehittämisehdotuksia eri toimijoille.
Toimintaohjelman perustamiskokoukseen osallistui Suomessa vierailulla oleva YK:n pääsihteerin erityisedustaja ja apulaispääsihteeri Margareta Wahlström. Wahlströmilla on yli 30 vuoden työkokemus katastrofi- ja konfliktialueilta. Suomen toimintaohjelman valmistumisesta raportoidaan YK:lle.
Kansallisen toimintaohjelman valmistelu perustuu vuonna 2006 hyväksyttyyn niin sanottuun Hyogon toimintaohjelmaan. Hyogon ohjelma on YK:n johtama strategia, joka tähtääluonnonkatastrofien vähentämiseen ja vahinkojen rajoittamiseen. Yhteensä 167 maata on hyväksynyt ohjelman.
Suomen toimintaohjelman johtoryhmään kuuluvat edustajat sisäasiainministeriön ja ulkoasiainministeriön lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, maa- ja metsätalousministeriöstä, ympäristöministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Ilmatieteen Laitoksesta, Suomen Kuntaliitosta, Seismologian instituutista, Huoltovarmuuskeskuksesta ja Suomen Punaisesta Rististä.
Viimeisen 20 vuoden aikana luonnonkatastrofien määrä maailmassa on nelinkertaistunut, ja niiden aiheuttamat tuhot ovat voimistuneet. Ilmastonmuutoksen myötä katastrofien ennustetaan yhä lisääntyvän. Myös katastrofeissa henkensä menettäneitä ihmisiä on entistä enemmän. Vuosina 1999-2008 yli miljoona ihmistä kuoli suoraan luonnonkatastrofien seurauksena.
Suomi ei onneksi ole luonnononnettomuuksille uhanalaisimpia maita. Merkittävimpiä riskejä ovat tulvat, myrskyt ja metsäpalot. Pahimmillaan ne saattavat aiheuttaa merkittäviä aineellisia vahinkoja ja jopa uhata ihmisten henkeä ja terveyttä sekä vakavasti haitata yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja katkaisemalla sähkö-, viesti- ja liikenneyhteyksiä. Taakse jäänyt talvi osoitti, että myös kylmän ja lumisen talven vaikutukset voivat aiheuttaa uhkaa ihmisten turvallisuudelle ja johtaa vakaviin häiriöihin liikenteessä ja erilaisissa teknisissä järjestelmissä. Ilmaston muutoksen vaikutusten arvioidaan voivan johtaa meidänkin maassamme kasvaviin luonnononnettomuusriskeihin.
Aihe on ajankohtainen sekä EU:n että YK:n työssä. EU-komissio antoi keväällä 2009 tiedonannon EU:n strategiaksi, jonka avulla voidaan tukea luonnonkatastrofien ehkäisyä kehitysmaissa. EU:n kehitysministerit hyväksyivät sen pohjalta toukokuussa 2009 asiaa koskevat päätelmät. Komissio laatii parhaillaan strategian toimeenpano-ohjelmaa, joka on myös kansallisesti sitova.
Lisätietoja: Pelastusylitarkastaja Taito Vainio, sisäasiainministeriö, 050 456 0008 ja lähetystöneuvosAnna Gebremedhin, ulkoasiainministeriön kehityspoliittinen osasto, 040583 0149