Nytt handlingsprogram för att minska skador efter naturkatastrofer
Inrikesministeriet och utrikesministeriet informerar
Ett handlingsprogram ska utarbetas för att minska skador efter naturkatastrofer. För beredningen av programmet inrättades i dag en ledningsgrupp med räddningsöverdirektör Pentti Partanen från inrikesministeriet som ordförande.
Syftet med handlingsprogrammet är att förebygga risker orsakade av naturkatastrofer och att minska skador både i hemlandet och i det internationella samarbetet. Avsikten är att inom ramen för handlingsprogrammet allt bättre kunna förebygga skador orsakade av naturkatastrofer genom god förhandsplanering, samarbete och riskbedömning. Handlingsprogrammet sammanfattar kommuners, statens och andra aktörers information om katastrofförebyggande och skadebekämpning och ger en helhetsbild av arbetet i anslutning till naturkatastrofer. Handlingsprogrammet kommer på basis av en kartläggning att lägga fram utvecklingsförslag för olika aktörer.
I lanseringsmötet för handlingsprogrammet deltog FN:s generalsekreterares särskilda representant och assisterande generalsekreterare Margareta Wahlström, som är på besök i Finland. Wahlström har över 30 års erfarenhet av arbete i katastrof- och konfliktområden. När det finländska handlingsprogrammet färdigställts rapporteras detta till FN.
Beredningen av det nationella handlingsprogrammet bygger på den så kallade Hyogo-handlingsplanen, som antogs 2006.Hyogoplanen är en FN-ledd strategi som syftar till att förebygga naturkatastrofer och begränsa skador. Sammanlagt 167 länder har antagit planen.
I ledningsgruppen för det finländska handlingsprogrammet ingår representanter förutom från inrikesministeriet och utrikesministeriet även från kommunikationsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Finlands miljöcentral, Meteorologiska institutet, Finlands Kommunförbund, Seismologiska institutet, Försörjningsberedskapscentralen och Finlands Röda Kors.
Under de senaste tjugo åren har antalet naturkatastrofer i världen fyrdubblats, och de orsakar allt större förödelse. Antalet katastrofer förutspås öka ytterligare i och med klimatförändringen. Även allt fler människor har omkommit i katastroferna. Åren 1999-2008 omkom över en miljon människor som en direkt följd av naturkatastrofer.
Finland hör lyckligtvis inte till de länder som är mest utsatta för naturkatastrofer. De största riskerna är översvämningar, stormar och skogsbränder. I värsta fall kan de orsaka avsevärda materiella skador och till och med hota människors liv och hälsa och allvarligt skada samhällets vitala funktioner genom att slå ut elnät, telekommunikationer och trafikförbindelser. Den gångna vintern bevisade att även en kall och snörik vinter kan hota människors säkerhet och leda till allvarliga störningar i trafiken och olika tekniska system. Klimatförändringens följder beräknas även i vårt land kunna leda till ökade risker för naturkatastrofer.
Frågan är aktuell i både EU:s och FN:s arbete. Europeiska kommissionen gav våren 2009 ett meddelande om en EU-strategi till stöd för katastrofförebyggande i utvecklingsländer. EU:s utvecklingsministrar antog slutsatser om strategin i maj 2009. Kommissionen utarbetar för närvarande en genomförandeplan för strategin, som även är nationellt bindande.
Närmare upplysningar: räddningsöverinspektör Taito Vainio, inrikesministeriet, 050 456 0008 och ambassadrådet Anna Gebremedhin, utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, 040 583 0149