Poliisien erityinen eroamisikäsäännös poistumassa
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen, jonka tavoitteena on uudistaa poliisien eroamisikää koskevaa lainsäädäntöä. Poliisien erityisistä eroamisikäsäännöksistä luovuttaisiin ja heidät asetettaisiin samaan asemaan muiden valtion ja kuntien virkamiesten kanssa.
Esityksen mukaan poliisissa siirryttäisiin noudattamaan yleistä valtion virkamiesten eroamisikää, joka on 68 vuotta. Heti lain voimaan tullessa poliisit voisivat halutessaan jatkaa virkauraansa 68 ikävuoteen saakka. Muutos toteutettaisiin porrastetusti siten, että ennen vuotta 1960 syntyneet miehistöön ja alipäällystöön kuuluvat poliisimiehet voisivat jäädä vanhuuseläkkeelle 60 - 68 vuoden iässä ja ennen vuotta 1960 syntyneet tietyt päällystöön kuuluvat virkamiehet 63 - 68 vuoden iässä.
Nämä siirtymäkauden erityiset eroamisikäsäännökset eivät koskisi vuoden 1960 jälkeen syntyneitä edellä mainittuja poliiseja. Merkittävä osa vanhemmista miehistöön ja alipäällystöön kuuluvasta henkilöstöstä on valinnut 58 vuoden ammatillisen erityiseläkeiän. Muutos ei vaikuttaisi mahdollisuuteen hyödyntää aiemmin tehtyä valintaa.
Uudistuksen taustaa
Poliisien eroamisiän voimassaoleva säädöstaso ei vastaa perustuslain asettamia vaatimuksia. Lisäksi korkein hallinto-oikeus totesi joulukuussa 2011 eroamisikäsääntelyn olevan yhdenvertaisuuslain ja EU:n työsyrjintädirektiivin vastainen. Vielä voimassa olevien säädösten mukaan poliisit eivät halutessaankaan voi jatkaa virkauraansa, josta johtuen eläkekertymä (työkyvyttömyys- ja varsinainen eläke) jää muita valtion virkamiehiä alhaisemmaksi.
Kaikissa poliisin henkilöstöryhmissä työskennellään kuormittavuudeltaan hyvin erilaisissa tehtävissä ja toimenkuvissa virkanimikkeestä huolimatta. Nykyinen virkaryhmittäinen eroamisikäsäännös ei ota huomioon erilaisia toimenkuvia eikä toimintakyvyn tarkastelua yksilökohtaisesti. Ammatillisen eläkeiän järjestelmistä on luovuttu pääsääntöisesti jo yli kaksi vuosikymmentä sitten. Eroamisikäsäännöksen muutos on tarpeellinen myös työntekijöiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta. Valtion eläkejärjestelmän piirissä voidaan ottaa huomioon yksilölliset tarpeet ja työkyvyttömyystapauksissa arvioida työkyky suhteessa henkilön työhön.
Esitys mahdollistaisi kaikissa poliisin henkilöstöryhmissä tasapuolisesti pidempään palvelemisen ja vaikuttaisi siten eläkkeen suuruuteen. Myös työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien eläke olisi muutoksen johdosta nykyistä korkeampi. Poliisihenkilöstön ikääntyessä ja palvellessa entistä pidempään tulee henkilöstön työturvallisuuteen ja edellytyksiin toimia erityisesti kenttätehtävissä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.
Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Riitta Aulanko, 071 878 8569