Bestämmelsen om polisens avgångsålder avskaffas
Regeringen lämnade i dag en proposition till riksdagen, vars mål är att revidera lagstiftningen om polisens avgångsålder. Avsikten är att frångå de särskilda bestämmelserna om avgångsålder för poliser och försätta poliserna i samma ställning som andra statliga och kommunala tjänstemän.
Enligt propositionen övergår man inom polisen till att tillämpa den allmänna avgångsåldern för statstjänstemän, dvs. 68 år. Om de så önskar, kan polismännen fortsätta sina tjänstekarriärer till 68 års ålder strax efter att lagen trätt i kraft. Ändringen genomförs stegvis så att polismän som är födda innan 1960 och som tillhör manskapet och underbefälet kan gå i ålderspension i 60–68 års ålder och tjänstemän som är födda innan 1960 och som tillhör befälet i 63–68 års ålder.
De ovannämnda särskilda bestämmelserna om avgångsålder som tillämpas under övergångsperioden gäller inte dem som är födda efter 1960. En betydande del av den äldre personalen som tillhör manskapet och underbefälet har valt den särskilda yrkesbaserade pensionsåldern på 58 år. Ändringen påverkar inte möjligheten att utnyttja det tidigare gjorda valet.
Bakgrund till revideringen
Den nuvarande författningsnivån för bestämmelserna om avgångsålder för poliser motsvarar inte de krav som grundlagen ställer. Dessutom konstaterade den högsta förvaltningsdomstolen i december 2011 att bestämmelserna om avgångsålder strider mot lagen om likabehandling och EU:s direktiv mot diskriminering i arbetslivet. Enligt de befintliga författningarna kan poliser inte, även om de vill det, fortsätta sina tjänstekarriärer. På grund av detta blir pensionsintjäningen (invalidpension och egentlig pension) lägre än hos andra statstjänstemän.
Uppgifterna och befattningsbeskrivningarna i alla personalgrupper inom polisen skiljer sig betydligt åt när det gäller belastningen, oberoende av tjänstebenämning. Den nuvarande tjänstegruppvisa bestämmelsen om avgångsålder beaktar inte de olika arbetsuppgifterna och den individuella granskningen av funktionsförmågan. De yrkesbaserade pensionsålderssystemen har avskaffats i regel redan över två årtionden sedan. Ändringen av bestämmelsen om avgångsålder är nödvändig även med tanke på ett jämlikt bemötande av anställda. Inom det statliga pensionssystemet kan man beakta de individuella behoven och i fall av arbetsoförmåga bedöma arbetsförmågan i förhållande till arbetet som personen utför.
Propositionen möjliggör en längre tjänstgöring för alla personalgrupper inom polisförvaltningen och påverkar således pensionens storlek. Även pensionen för dem som avgår i invalidpension skulle till följd av ändringen vara större än den nuvarande. När polispersonalen åldras och tjänstgör under en allt längre tid ska man beakta personalens arbetssäkerhet och förutsättningar att utföra i synnerhet fältuppgifter i större utsträckning än för närvarande.
Närmare information: lagstiftningsrådet Riitta Aulanko, 071 878 8569