Poliisibarometri: Luottamus poliisiin pysynyt vahvana
Poliisibarometrin mukaan 96 prosenttia vastaajista piti poliisia erittäin tai melko luotettavana. Vuonna 2007 luku oli 94 prosenttia. Kokemukset viimeisimmästä asioinnista poliisin kanssa olivat aikaisempaa paremmat. Erityisesti tuntemus siitä, että poliisi arvosti kansalaista asiakkaana sekä poliisin hienotunteisuus asiaa ja asiakasta kohtaan koettiin parantuneen. Poliisin asennoituminen koettiin puolueettomammaksi ja huolellisemmaksi. Lisäksi koettiin, että poliisi antoi riittävästi tietoa asiaan liittyen.
Epäeettisenä poliisin toimintaa kansalaisia tai yhteiskunnan muita toimijoita kohtaan pitää aiempaa pienempi osuus kansalaisista. Kansalaisten arvio poliisin suhtautumiseen muita kulttuureja edustaviin on muuttunut myönteisempään suuntaan. Entistä useampi kansalainen arvioi poliisin suhtautuvan muita kulttuureja edustaviin samoin kuin muihin suomalaisiin. Epäeettisen toiminnan ja korruptoituneisuuden uskotaan enemminkin kohdistuvan poliisiin kuin että poliisi toimisi itse näin. Tulos on sama kuin vuonna 2007.
Poliisitoiminnan laatua ja toimintaympäristöä arvioitiin sisäasiainministeriön tilaamassa poliisibarometrissa, jossa haastateltiin noin tuhatta 15-79 -vuotiasta. Tutkimus tehtiin nyt kuudennen kerran.
Rattijuoppous, huumeet ja väkivaltarikokset huolestuttavat
Kansalaisten mielestä poliisin tehtävistä tärkeimpinä pidettiin kiireellisiin hälytyksiin vastaamista, väkivaltarikosten selvittämistä ja torjuntaa, huumerikosten selvittämistä sekä kotiväkivaltaan puuttumista. Liikennevalvonnassa tärkeimpiä asioita ovat rattijuopumusvalvonta sekä nopeusvalvonta taajamissa.
Vastaajien mielestä poliisi on onnistunut tehtävissään vähintään yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Parhaiten poliisi on onnistunut lupapalveluissa. Toiseksi parhaiten poliisi on onnistunut kansalaisten mielestä poliisin tärkeimmässä tehtävässä eli kiireellisiin hälytyksiin vastaamisessa. Heikoimmin poliisin arvioidaan onnistuneen talousrikostorjunnassa ja autovarkauksien torjunnassa. Kansalaisten mielestä poliisin partiointinäkyvyydessä ei ole muutoksia aiempiin vuosiin.
Vuoteen 2007 verrattuna kansalaiset ovat vähemmän huolestuneita eri rikollisuuden ilmiöistä. Entistä useampi vastaaja on tehnyt jotain toimenpiteitä rikosriskin tai rikosvaaran torjumiseksi. Eri rikollisuusilmiöistä kansalaiset ovat huolestuneimpia rattijuoppoudesta, huumeiden käytöstä ja myynnistä, ampuma-aseella tehdyistä rikoksista sekä pahoinpitelyistä. Vähiten huolestuneita ollaan julkisilla paikoilla olevista juopuneista sekä nuorison kerääntymisestä keskustoihin ja julkisiin paikkoihin.
Kansalaisten mielestä poliisin palvelujen taso on pysynyt viimeisen vuoden aikana ennallaan
Barometrissä selvitettiin ensimmäistä kertaa kansalaisten arvioita siitä, miten poliisipalveluiden koetaan kehittyneen viimeisen vuoden aikana sekä arvioita kehityksestä tulevan vuoden aikana lupapalveluissa ja järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvissä poliisin hälytys- ja valvontapalveluissa. Tuloksia hyödynnetään syksyllä eduskunnalle annettavassa poliisin hallintorakenneuudistusta koskevassa selvityksessä.
Enemmistön mielestä (71%) palvelujen taso on pysynyt viimeisen vuoden aikana ennallaan. Noin joka kuudes vastaaja arvioi, että palvelut (sekä lupapalvelut että järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät poliisin hälytys- ja valvontapalvelut) ovat viimeisen vuoden aikana heikentyneet. Tämä osuus on kaksinkertainen verrattuna niihin, joiden mielestä palvelut ovat parantuneet.
Lupapalvelujen tason uskotaan pysyvän tulevana vuonna ennallaan. Noin joka kymmenes uskoo palvelujen parantumiseen ja hieman tätä suurempi osuus vastanneista arvioi, että palvelut heikentyvät. Hälytys- ja valvontapalveluissa kaksi kolmasosaa luottaa siihen, että palvelut säilyvät ennallaan. Noin viidennes vastaajista arvioi, että hälytys- ja turvallisuuspalvelut tulevat tulevaisuudessa heikentymään.
Poliisibarometri toteutettiin nyt kuudennen kerran (1999, 2001, 2003, 2005, 2007 ja 2010). Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy sisäasiainministeriön poliisiosaston toimeksiannosta ja sen tehtävänä on selvittää 15-79-vuotiaiden suomalaisten arvioita ja käsityksiä poliisin toimintaympäristöstä sekä poliisitoiminnan laadusta. Tutkimuksessa haastateltiin 1 027 henkilöä 80 paikkakunnalla tämän vuoden huhti-toukokuussa. Poliisibarometrin tulokset löytyvät sisäasiainministeriön verkkosivuilla: www.intermin.fi/julkaisu/292010
Lisätietoja tutkimuksesta: neuvotteleva virkamies Esa Käyhkö, 071878 8558