Polisbarometern: Förtroendet till polisen fortfarande starkt
Enligt polisbarometern ansåg 96 procent av svarspersonerna att polisen är mycket eller ganska pålitlig. År 2007 var motsvarande siffra 94 procent. De senaste erfarenheterna av kontakt med polisen var bättre än förut. I synnerhet känslan av att polisen respekterar personen som kund och polisens finkänslighet gentemot ärendet och kunden ansågs ha förbättrats. Polisens attityd ansågs vara objektivare och omsorgsfullare än förut. Man ansåg också att polisen lämnade tillräckligt med information om ärendet.
En allt mindre del av befolkningen anser att polisens verksamhet gentemot medborgarna eller andra aktörer i samhället är oetisk. Bedömningen av polisens inställning till personer från andra kulturer har blivit positivare. Allt fler anser att polisen förhåller sig lika till personer från andra kulturer som till andra finländare. Man anser att oetisk verksamhet och korruption mer riktas mot polisen än att polisen själv skulle agera så. Resultatet är det samma som 2007.
Kvaliteten på polisverksamheten och polisens omvärld utvärderades i den polisbarometer som inrikesministeriet låtit göra. För barometern intervjuades cirka tusen människor i åldern 15-79. Undersökningen gjordes nu för sjätte gången.
Rattfylleri, narkotika och våldsbrott oroar
Polisens viktigaste uppgifter ansågs vara att svara på brådskande larm, klara upp och bekämpa våldsbrott, klara upp narkotikabrott och ingripa vid familjevåld. Det viktigaste i trafikövervakningen ansågs vara övervakningen av rattfylleri och hastighetsövervakningen i tätorter.
Enligt svarspersonerna har polisen lyckats i sina uppgifter minst lika bra som tidigare. Bäst har polisen lyckats med tillståndstjänsterna. Näst bäst har polisen enligt svarspersonerna lyckats i polisens viktigaste uppgift, dvs. att snabbt svara på brådskande larm. Sämst anser man att polisen har lyckats med bekämpning av ekonomisk brottslighet och bekämpning av bilstölder. Synligheten för polisens patrullering ansågs inte ha förändrats jämfört med tidigare år.
Jämfört med 2007 är medborgarna mindre oroliga för olika brottsliga företeelser. Allt fler har vidtagit åtgärder för att avvärja en risk eller fara för brott. Av olika brottsliga företeelser är man mest bekymrad över rattfylleri, försäljning och missbruk av narkotika, brott med skjutvapen och misshandel. Minst bekymrad är man över onyktra på allmänna platser och ungdomsgäng i centrum och på allmänna platser.
Polisens tjänster anses ha hållit samma nivå hela året
För första gången utredde barometern svarspersonernas åsikter om utvecklingen av polistjänsterna under det senaste och det kommande året när det gäller tillståndstjänster och polisens larm- och övervakningstjänster i anslutning till ordning och säkerhet. Resultaten utnyttjas i en utredning om omorganisationen av polisförvaltningen som lämnas till riksdagen på hösten.
En majoritet av svarspersonerna (71procent) anser att nivån på polisens tjänster har förblivit oförändrad under året. Omkring var sjätte anser att tjänsterna (både tillståndstjänsterna och larm- och övervakningstjänster i anslutning till ordning och säkerhet) har försämrats under det senaste året. Det är en dubbel andel jämfört med dem som anser att tjänsterna har förbättrats.
Svarspersonerna tror att nivån på tillståndstjänsterna kommer att hållas oförändrad under det kommande året. Omkring var tionde tror att tjänsterna förbättras och en lite större andel att tjänsterna försämras. Två tredjedelar litar på att larm- och övervakningstjänsterna hålls på samma nivå. Omkring en femtedel av svarspersonerna tror att larm- och säkerhetstjänsterna kommer att försämras i framtiden.
Polisbarometern genomfördes nu för sjätte gången (1999, 2001, 2003, 2005, 2007 och 2010). Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus Oy på uppdrag av inrikesministeriets polisavdelning. Uppgiften var att utreda 15-17-årigas uppfattningar och åsikter om polisens omvärld och kvaliteten på polisverksamheten. I undersökningen intervjuades 1027 personer på 80 orter i april-maj i år. Resultaten av polisbarometern finns på inrikesministeriets webbplats: www.intermin.fi/publikation/292010.
Närmare information om undersökningen: konsultativa tjänstemannen Esa Käyhkö, tfn 071878 8558