Sisäministeri Räsänen: Viranomaisten tiiviillä yhteistyöllä voidaan edistää lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa rikostutkintaa
- Lasten- ja nuorten asioiden tutkinta on yksi haastavimmista ja vaativimmista osa-alueista poliisin suorittamassa rikostorjuntatyössä, riippumatta siitä onko lapsi tai nuori uhrin tai epäillyn asemassa tutkittavassa asiassa. Ylikonstaapeli Merja Riikilän valinta Vuoden Poliisiksi on huomionosoitus kaikille lasten kanssa työskenteleville poliiseille, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen tänään luovuttaessaan Vuoden Poliisi -palkinnon.
Puheessaan Räsänen totesi, että tehokas tutkinta lasten ja nuorten asioissa edellyttää sitä tekevältä tutkijalta hyvää yhteistyökykyä.
- Kysymys on mitä suurimmassa määrin lainsäädännön tarkasti ohjaamasta viranomaisyhteistyöstä, jossa eri viranomaistahot, kuten sosiaaliviranomaiset, terveydenhoitoviranomaiset ja asiaan perehtyneet syyttäjäviranomaiset tekevät poliisin kanssa tiivistä yhteistyötä. Yhteistyön etuna on, että jälkihoitoon liittyvät asiat pystytään suunnittelemaan ja tarvittavat toimet toteuttamaan luonnollisena jatkumona, niin että minkään viranomaisen ei tarvitse aloittaa työtään nollatilanteesta, Räsänen sanoo.
Epäkohtiin voitava puuttua aiemmin
Valtiovalta ja poliittiset päättäjät ovat viime vuosina lainsäädännön uudistusten kautta saaneet aikaan merkittäviä lasten etuja turvaavia muutoksia, jotka samalla ovat tehostaneet viranomaistoimia ja madaltaneet kynnystä puuttua havaittuihin epäkohtiin lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Näistä yksi tärkeä ja tehokas työkalu on lastensuojelulain muutos.
Muutoksen myötä useat lasten kanssa tekemisissä olevat viranomaistahot, palveluntuottajat ja keskeiset ammatinharjoittajat velvoitetaan tekemään, salassapitosäännösten sitä estämättä, lastensuojeluilmoitus havaitsemistaan tai tietoonsa tulleista väärinkäytösepäilyistä, joiden kohteena on lapsi tai nuori henkilö.
- Vaikka tämä muutos on ollut hyvä, lapsi- ja perhesurmien yhteydessä olemme kuitenkin todenneet, että viranomaisten välillä on edelleen ollut haasteita tiedonvaihdon kanssa. Sisäministeriö asetti 4.3.2013 poikkihallinnollisen työryhmän, jonka tehtävänä on laatia selvitys viranomaisten välisen tiedonvaihdon mahdollisista ongelmista ja esteistä erityisesti perhe- ja lastensurmien ehkäisemiseksi, Räsänen kertoo.
Usein on käynyt ilmi, että säätelyn monimutkaisuus esimerkiksi salassapitosäännösten osalta tekee tilanteen vaikeaksi viranomaisille. Sisäministeriön asettamassa työryhmässä pureudutaan juuri tähän. Työ valmistuu vuoden 2013 lopussa, jonka jälkeen päätetään jatkotyöstä.
Ministeri Räsäsen pitämä puhe löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/puheet.
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 82 13