Inrikesminister Räsänen: Brottsutredningar kring barn och unga kan främjas genom ett intensivt myndighetssamarbete
- Undersökningen av frågor som gäller barn och unga är ett av de mest utmanande och krävande delområdena inom polisens brottsbekämpningsarbete, oberoende av om barnet eller den unga är offer för eller misstänkt för brott. Att överkonstapel Merja Riikilä valdes till Årets Polis är en hyllning till alla poliser som jobbar med barn, sade inrikesminister Päivi Räsänen då hon i dag överlämnade Årets Polis-priset.
I sitt tal konstaterade Räsänen att den som undersöker ärenden som gäller barn och unga ska ha en god samarbetsförmåga för att undersökningen ska vara effektiv.
- Det handlar i allra högsta grad om ett myndighetssamarbete som är noga reglerat i lagen. Samarbetet mellan polisen och olika myndigheter, såsom socialmyndigheterna, hälsovårdsmyndigheterna och de åklagarmyndigheter som är insatta i frågan är intensivt. Fördelen med samarbetet är att de frågor som gäller eftervården kan planeras och behövliga åtgärder genomföras kontinuerligt så att ingen myndighet behöver starta från noll, säger Räsänen.
Missförhållanden ska kunna rättas till i ett tidigare skede
Statsmakten och de politiska beslutsfattarna har under de senaste åren genom lagstiftningsreformer fått till stånd betydande ändringar som tryggar barnets bästa och samtidigt har effektiviserat myndighetsverksamheten och sänkt tröskeln att ingripa i de missförhållanden som påverkar barns och ungas välfärd. Ett viktigt och effektivt verktyg är ändringen av barnskyddslagen.
I och med ändringen är många myndigheter, tjänsteproducenter och viktiga yrkesutövare som jobbar med barn skyldiga att trots sekretessbestämmelserna göra en barnskyddsanmälan om de har misstankar eller har fått veta om missförhållanden som rör barn eller unga personer.
- Även om den här förändringen har varit positiv, har vi i samband med familje- och barnadråp konstaterat att myndigheterna fortfarande har utmaningar med informationsutbytet. Inrikesministeriet tillsatte den 4 mars 2013 en tvärsektoriell arbetsgrupp som har till uppgift att utarbeta en utredning om eventuella problem och hinder i informationsutbytet mellan myndigheter med särskild tonvikt på förebyggande av familje- och barnadråp, berättar Räsänen.
Det har ofta visat sig att den komplicerade regleringen t.ex. i fråga om sekretessbestämmelser försvårar myndigheternas situation. Den arbetsgrupp som inrikesministeriet tillsatt behandlar just den här frågan. Arbetet blir klart i slutet av 2013, varefter man beslutar om fortsatt arbete.
Ytterligare information:
ministerns specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 071 878 8213