Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle poliisin sisäistä laillisuusvalvontaa koskevat kehittämisehdotukset
Sisäasiainministeriö on tänään lähettänyt lausunnolle Poliisiin kohdistuva sisäinen laillisuusvalvonta -raportin. Lausuntoja pyydetään helmikuun loppuun 2014 mennessä erityisesti raportin toimenpidesuosituksista ja siitä onko tarvetta säätää laillisuusvalvonnasta yleisemminkin valtionhallinnossa.
Poliisin sisäistä laillisuusvalvontaa arvioinut työryhmä jätti kehittämisehdotuksensa sisäministeriölle syyskuussa 2013. Työryhmän mukaan poliisin sisäinen laillisuusvalvonta on perusteltua määritellä nykyistä tarkemmin ja sisäisestä laillisuusvalvonnasta tulisi säätää laissa.
Työryhmä esitti 24 toimenpidesuositusta, jotka koskevat seuraavia asiakokonaisuuksia:
• Sisäisestä laillisuusvalvonnasta ja sen toimintamuodoista tulisi säätää laissa.
• Sisäisen laillisuusvalvonnan toimivaltuuksista tulisi säätää lain tasolla.
• Sisäisen laillisuusvalvonnan kohteena olevan henkilön oikeusturvaa on perusteltua selkiyttää.
• Sisäinen laillisuusvalvonta tulisi järjestää mahdollisimman riippumattomasti.
• Poliisirikosten tutkintajärjestelmä liittyy kiinteästi sisäiseen laillisuusvalvontaan, joten tutkinnanjohtajana toimivan syyttäjän keinot ja resurssit on varmistettava.
• Toimintalinjoja sisäisessä laillisuusvalvonnassa tulee yhdenmukaistaa.
• Laillisuusvalvontaa koskevaa säädöstarvetta olisi hyvä arvioida myös yleisemmin kaikkien virkamiesten kannalta.
Työryhmän asettamisen taustalla oli oikeuskansleri Jaakko Jonkan ns. huumepoliisien kanteluasiassa antama ratkaisu vuonna 2010.
Sisäministeriö on antanut koko hallinnonalaa koskevan laillisuusvalvontaohjeen vuonna 2011
Sisäasiainministeriö on antanut vuonna 2011 laillisuusvalvontaohjeen (SMDnro/2011/700), jota sovelletaan ministeriön ja sen hallinnonalan laillisuusvalvontaan sekä valvonnassa noudatettaviin menettelyihin kaikessa viranomaistoiminnassa.
Ohjeen mukaan laillisuusvalvonnalla on ensisijaisesti pyrittävä estämään ennalta mahdolliset virheet, mutta myös paljastamaan ja saattamaan asianmukaiseen menettelyyn virheellinen tai lainvastainen toiminta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Sisäisen laillisuusvalvonnan keskeiset toimintamuodot ovat henkilörekistereiden käytön valvonta, kantelujen käsitteleminen sekä valvontatarkastukset. Niiden tarkoituksena on tuottaa viranomaisen johdolle päätöksen teon tueksi oikeaa, mahdollisimman ajantasaista ja riittävää tietoa viranomaisen toiminnan lainmukaisuudesta.
Jokainen virasto vastaa omasta laillisuusvalvonnastaan ja valvontahavaintojen perusteella tehtävistä toimenpiteistä
Sisäasiainministeriön laillisuusvalvonnasta vastaavat kansliapäällikkö, ministeriön osastot ja erillisyksiköt sekä sisäasiainministeriön oikeusyksikkö. Sisäasiainministeriön hallinnonalan virastot vastaavat omasta laillisuusvalvonnastaan siten kuin siitä on erikseen määrätty tai ohjeistettu.
Viraston johdon vastuulla on päätöksenteko valvontahavaintojen perusteella tarvittavista toimenpiteistä, joita voivat olla muun muassa toimintatapojen kehittäminen, koulutus, virkamies- tai rikosoikeudelliset toimenpiteet tai muut hallintotoimet.
Ohjeen mukaan sisäinen laillisuusvalvonta on järjestettävä siten, että lähiesimiesten tekemän laillisuusvalvonnan lisäksi käytetään tarvittaessa erillistä valvontatoimintoa, joka toimii viranomaisen toimintayksiköihin nähden mahdollisimman riippumattomasti ja puolueettomasti viranomaisen ylimmän johdon välittömässä ohjauksessa.
Sisäinen laillisuusvalvonta on ohjeistettava asianmukaisesti ja vaikuttavasti. Ohjeistuksen tulee sisältää valvontatarkastukset ja niiden toteuttaminen vuosisuunnitelmineen. Myös viranomaisen henkilötietoja sisältävien rekistereiden valvonta on ohjeistettava.
Lähiesimiehillä suuri vastuu laillisuusvalvonnasta
Laillisuusvalvontaa toteutetaan lähiesimiestyössä päivittäisvalvonnalla ja tarkastustoiminnalla, joita täydennetään raportoinnilla. Raportointi mahdollistaa toiminnan jälkikäteisen arvioinnin. Lähiesimiehillä on parhaat mahdollisuudet havaita epäasiallisia, virheellisiä tai lainvastaisia toimintatapoja ja puuttua niihin nopeasti.
Lähiesimiehen on seurattava alaistensa toimintaa ja puututtava välittömästi havaitsemiinsa epäkohtiin tai lain, ohjeiden tai hyvän virkamiestavan vastaisiin toimiin sekä ilmoitettava havaitsemistaan merkittävistä virheistä ja puutteista omalle esimiehelleen.
Sisäministeriö tarkastaa vuosittain hallinnonalan keskusvirastojen laillisuusvalvontajärjestelyitä – ei yksittäisiä yksiköitä
Sisäasiainministeriön oikeusyksikön tavoitteena on tarkastaa vuosittain Hätäkeskuslaitoksen, Poliisihallituksen, Maahanmuuttoviraston sekä Rajavartiolaitoksen esikunnan laillisuusvalvontajärjestelyitä. Ministeriön alaisia muita virastoja tarkastetaan tarvittaessa. Oikeusyksikkö tekee tarkastukset yhteistoiminnassa virastoa ohjaavan ministeriön osaston ja ministeriön sisäisen tarkastuksen kanssa. Laillisuusvalvonnan menettelytavat on kuvattu sisäministeriön laillisuusvalvontaohjeessa.
Laillisuusvalvontatarkastus kattaa muun muassa
-selvityksen laillisuusvalvonnan organisoinnista ja voimavaroista
-selvityksen edellisen ja kuluvan tulossopimuskauden laillisuusvalvonnasta ja sen vaikuttavuudesta viraston oman raportoinnin pohjalta
-selvityksen edellisen laillisuusvalvontatarkastuksen suositusten toteutumisesta ja selvityksen muista pyydetyistä seikoista.
Sen lisäksi virasto esittää tarkastuksessa keskeiset kuluvan kauden tarkastushavainnot ja niiden dokumentoinnin ja keskeisiä kanteluratkaisuja.
Sisäasiainministeriön oikeusyksikkö laatii tarkastuksesta raportin, josta pyydetään tarkastuksen kohteena olleen viraston lausunto. Raportti toimitetaan sisäasiainministeriön ja asianomaisen viraston johdolle sekä ohjauksesta vastaavalle ministeriön osastolle. Raportti käsitellään ministeriön ja keskusviraston välisessä tulossopimusneuvottelussa.
Lisätietoa nettisivulta
Poliisiin kohdistuva sisäinen laillisuusvalvonta –raportti, Poliisihallituksen laillisuusvalvontatarkastuksista tehdyt tarkastuskertomukset vuosilta 2011 ja 2012, sisäministeriön laillisuusvalvontakertomus vuodelta 2011 ja 2012, sisäasiainhallinnon laillisuusvalvontaohje sekä muuta tietoa poliisin sisäisestä valvonnasta ja sen kehittämisestä löytyy osoitteesta
http://www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/poliisiin_kohdistuva_sisainen_valvonta
Lisätietoja:
kansliapäällikkö Päivi Nerg, 071 878 8203, lainsäädäntöjohtaja Marko Viitanen, 071 878 8280, ylijohtaja Kauko Aaltomaa, 071 878 8550