Sisäministerit keskustelevat muun muassa ihmissalakuljetuksesta ja ukrainalaispakolaisten tilanteesta
EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin torstaina 8.12. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen. Ministerit keskustelevat muun muassa Schengen-alueen yleistilanteesta ja Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä.
Schengen-asiakohdan alla sisäministerit keskustelevat muun muassa ihmissalakuljetuksesta. Siirtolaisten salakuljetus on yksi EU:n merkittävimmistä rikollisuuden torjumiseen liittyvistä painopistealueista. Se heikentää EU:n sisäistä turvallisuutta ja siten Schengen-alueen yleistä tilaa. Yli 90 prosenttia EU:n alueelle luvattomasti saapuvista siirtolaisista käyttää salakuljettajien palveluja.
-Ihmissalakuljetus on kaikkien jäsen- ja kumppanimaiden yhteinen haaste. Tehokas puuttuminen siihen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja yhteistyötä. Jokainen vaarallisella merimatkalla menehtynyt siirtolainen on liikaa, toteaa ministeri Mikkonen.
Komissio julkaisi syyskuussa 2021 siirtolaisten salakuljetuksen torjumiseksi uuden toimintasuunnitelman, jossa yhdistyy kansainvälinen yhteistyö ja koordinointi jäsenvaltioiden ja asianomaisten EU:n virastojen välillä. Keskeistä toimintasuunnitelmassa on myös yhteistyön parantaminen kumppanimaiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Tänä vuonna uudet salakuljetuksen vastaiset yhteistyösopimukset on solmittu Nigerin ja Marokon kanssa.
Tuleva talvi lisää ukrainalaisten pakolaisten liikettä sekä maan sisällä että EU-alueelle
Venäjän hyökkäyksen vuoksi lähes kahdeksan miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan Ukrainasta naapurimaihin. Lisäksi maan sisäisiä pakolaisia arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 6,5 miljoonaa. EU-alueella on rekisteröity yhteensä noin 4 miljoonaa tilapäisen suojelun hakemusta. Suomessa on rekisteröity noin prosentti kaikista EU-alueella jätetyistä hakemuksista.
Itä- ja Etelä-Ukrainassa jatkuvat taistelut, talven tulo ja Venäjän iskut erityisesti Ukrainan kriittiseen energiainfrastruktuuriin heikentävät edelleen humanitaarista tilannetta maassa. Tämä todennäköisesti lisää pakolaisten liikettä sekä maan sisällä että EU-alueelle.
Kasvava muuttoliike EU:n ulkorajoilla on lisännyt turvapaikkahakemuksia useissa jäsenmaissa, joiden vastaanotto- ja majoituskapasiteetti on jo entuudestaan erittäin kuormittunut. Ongelmia on muun muassa Belgiassa, Hollannissa ja Itävallassa. Myös Baltian maiden vastaanottojärjestelmät ovat hyvin kuormittuneita.
-Tuleva talvi tulee olemaan monin tavoin testi EU-maiden yhtenäisyydelle ja solidaarisuudelle. Toivon ja uskon, että haasteista huolimatta yleinen suhtautuminen hädänalaisten auttamiseen ja erityisesti ukrainalaisia kohtaan säilyy yhtä hyvänä kuin tähänkin asti, sanoo Mikkonen.
Lokakuun neuvostossa vahvistettiin sisäisen turvallisuuden vuoropuhelun aloittaminen Ukrainan eri viranomaisten kanssa. Komissio raportoi vuoropuhelun etenemisestä ja tämänhetkisestä tilanteesta. Viranomaisten tiedonvaihdolla tavoitellaan toimia muun muassa rajaturvallisuuden, laittoman asekaupan sekä vierastaistelijoiden osalta.
Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected]
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)