Valtioneuvosto antoi kolme uutta pelastuslakia täydentävää asetusta
Uusi pelastuslaki astuu voimaan heinäkuun alussa. Valtioneuvosto antoi tänään 5.5. kolme pelastuslain uudistamiseen liittyvää asetusta. Valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta määritellään muun muassa ne kohteen, joihin tulee laatia pelastussuunnitelma. Valtioneuvoston asetuksessa väestönsuojista annetaan pelastuslakia tarkempia säännöksiä väestönsuojan koosta, rakenteesta ja sijainnista. Valtioneuvoston asetuksessa väestönsuojan laitteista ja varusteista säädetään tarkemmin muun muassa väestönsuojan laiteille asetettavista vaatimuksista. Asetukset tulevat voimaan samaan aikaan kuin uusi pelastuslaki eli ensi heinäkuun alussa.
Omatoiminen varautuminen jokaisen rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan velvollisuus
Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on ehkäistävä tulipalojen syttymistä ja muiden vaaratilanteiden syntymistä, varauduttava henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa, varauduttava tulipalojen sammuttamiseen ja muihin omatoimisiin pelastustoimenpiteisiin sekä ryhdyttävä toimenpiteisiin poistumisen turvaamiseksi tulipaloissa ja muissa vaaratilanteissa ja pelastustoiminnan helpottamiseksi.
Pelastussuunnitelma on työkalu omatoimiseen varautumiseen
Pelastuslain mukaan rakennukseen tai muuhun kohteeseen, joka on poistumisturvallisuuden tai pelastustoiminnan kannalta tavanomaista vaativampi tai jossa henkilö- tai paloturvallisuudelle, ympäristölle tai kulttuuriomaisuudelle aiheutuvan vaaran taikka mahdollisen onnettomuuden aiheuttamien vahinkojen voidaan arvioida olevan vakavat, on laadittava pelastussuunnitelma pelastuslaissa määritellyistä omatoimisen varautumisen toimenpiteistä.
Pelastussuunnitelma tulee nyt pelastustoimesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan laatia asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Pelastussuunnitelman laatimisvelvoite kohdistuu näin ollen jatkossa erityisesti rivi- ja kerrostaloihin. Omakoti- ja paritaloja varten pelastussuunnitelmaa ei enää tarvitse laatia vaikka samalla tontilla tai rakennuspaikalla niitä olisi useitakin. Pelastuslain mukainen omatoimisen varautumisen velvoite (ilman pelastussuunnitelman laatimisvelvoitetta) koskee kuitenkin myös jatkossa viimeksi mainittuja kohteita.
Pelastussuunnitelman laatimisvelvollisuus laajenee koskemaan kaikkia kouluja, oppilaitoksia ja muita vastaavia opetuksessa käytettäviä tiloja. Suunnitteluvelvoite koskee jatkossa myös kaikkia päiväkoteja ja tiloja, joissa lapsia hoidetaan ryhmämuotoisesti suunnitelmallisesti ja sovitusti riippumatta siitä, mikä taho hoidon järjestää. Velvoite ei koske kuitenkaan yksityisessä kodissa järjestettävää perhepäivähoitoa, jollei suunnitteluvelvoite synny "kolmen asuinhuoneiston periaatteen" nojalla. Nykyistä sääntelyä vastaavalla tavalla pelastussuunnitelma tulee laatia kaikkiin hoitolaitoksiin sekä palvelu- ja tukiasumisessa käytettäviin rakennuksiin.
Pelastussuunnitelma tulee laatia jatkossa myös kulttuuriomaisuuden suojelua koskevissa Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa kulttuuriomaisuudeksi määriteltyihin ja sitä sisältäviin rakennuksiin ja kohteisiin sekä muihin lakien ja asetusten nojalla kulttuuriomaisuutena suojeltuihin rakennuksiin ja kohteisiin. Suunnitteluvelvoite on näissä kohteissa uusi.
Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta sisältää kaiken kaikkiaan 15 -kohtaisen luettelon pelastussuunnitelmanlaatimiseen velvollisista tahoista. Pelastuslain voimaantulosäännöksen mukaan pelastussuunnitelmat on laadittava 1.7.2012 mennessä ja vanhat pelastussuunnitelmat päivitettävä 1.7.2013 mennessä.
Uudessa asetuksessa täydennetään lisäksi pelastuslaissa säädettyjä pelastussuunnitelman sisältövaatimuksia, annetaan tarkempia säännöksiä yleisötilaisuuden pelastussuunnitelmasta sekä määritellään muun muassa pelastustoimen koulutus- ja kelpoisuusvaatimuksia.
Väestönsuoja-asetukset määrittelevät tarkemmin väestönsuojien vaatimuksia
Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee jatkossa rakentaa kaikkiin asuinrakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1200 neliömetriä, kun aikaisemmin raja on ollut 600 neliömetriä. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusten osalta väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden aiheuttava raja on noussut uuden lain myötä 600 neliömetristä 1500 neliömetriin.
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sisältää muun muassa säännökset uusista suojaluokista ja väestönsuojien rakenteellisista vaatimuksista. Vaatimuksia on eräin osin kevennetty nykyisestä.
Valtioneuvoston asetus väestönsuojan laitteista ja varusteista on päivitetty vastaamaan uuden pelastuslain sääntelyä.
Sisäasiainministeriö tulee vielä lähiaikoina antamaan edellisiä asetuksia täydentävän ministeriön asetuksen väestönsuojien teknisistä vaatimuksista ja väestönsuojan laitteiden kunnossapidosta.
Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Mika Kättö (valtioneuvoston asetus pelastustoimesta), 071878 8413 ja tekninen johtaja Hannu Olamo (väestönsuoja-asetukset), 071878 8430