Statsrådet utfärdade tre nya förordningar som kompletterar räddningslagen
Den nya räddningslagen träder i kraft i början av juli. Statsrådet utfärdade i dag den 5 maj tre förordningar som rör revideringen av räddningslagen. I statsrådets förordning om räddningsväsendet definieras bland annat de objekt för vilka man ska göra upp en räddningsplan. I statsrådets förordning om skyddsrum finns noggrannare bestämmelser om skyddsrums storlek, konstruktion och placering. I statsrådets förordning om anordningar och utrustning i skyddsrum föreskrivs närmare om bland annat krav på anordningar i skyddsrum. Förordningarna träder i kraft samtidigt som den nya räddningslagen, dvs. i början av juli.
Ägaren och innehavaren av en byggnad och verksamhetsidkare skyldiga att ha egen beredskap
Enligt räddningslagen ska de som äger eller innehar en byggnad samt verksamhetsidkare förebygga eldsvådor och uppkomsten av andra farliga situationer, ha beredskap att skydda människor, egendom och miljön i farliga situationer, ha beredskap att släcka eldsvådor och vidta andra sådana räddningsåtgärder som de på egen hand förmår göra, vidta åtgärder för att trygga utrymning vid eldsvådor och andra farliga situationer samt åtgärder för att underlätta räddningsverksamheten.
Räddningsplanen är ett redskap för egen beredskap
Enligt räddningslagen ska en räddningsplan för de åtgärder som avses i lagen göras upp för byggnader eller andra objekt som med avseende påutrymningssäkerheten eller räddningsverksamheten är mera krävande än normalt eller där människors säkerhet eller brandsäkerheten, miljön eller kulturegendom kan antas vara utsatt för stor risk eller skadorna till följd av en eventuell olycka kan antas vara allvarliga.
Enligt statsrådets förordning om räddningsväsendet ska en räddningsplan göras upp för bostadsbyggnader som omfattar minst tre bostadslägenheter. Skyldigheten att göra upp en räddningsplan riktar sig därmed i fortsättningen i synnerhet på radhus och höghus. För egnahemshus och parhus behöver man inte längre göra upp räddningsplaner, även om det skulle finnas flera hus på samma tomt eller byggplats. Skyldigheten att ha egen beredskap (utan skyldighet att göra upp en räddningsplan) rör dock också i fortsättningen de sist nämnda objekten.
Skyldigheten att göra upp en räddningsplan utvidgas till att omfatta alla skolor, läroinrättningar och andra motsvarande lokaler som används för undervisning. Planeringsskyldigheten rör i fortsättningen även alla daghem och lokaler där barn vårdas i grupper på ett systematiskt och överenskommet sätt oavsett vilken instans som ordnar vården. Skyldigheten rör dock inte familjedagvård som ordnas i privata bostäder, om de inte berörs av skyldigheten som bygger på bestämmelsen om "bostadsbyggnader som omfattar minst tre bostadslägenheter". På motsvarande sätt som enligt de nuvarande bestämmelserna ska en räddningsplan göras upp för alla byggnader som används för vårdinrättningar samt service- och stödboende.
I fortsättningen ska en räddningsplan även göras upp för byggnader och objekt som definierats som kulturegendom i de internationella konventioner om skydd för kulturegendom som är bindande för Finland samt för andra byggnader och objekt sommed stöd av lagar och förordningar är skyddade som kulturegendom. Planeringsskyldigheten för dessa objekt är ny.
Statsrådets förordning om räddningsväsendet innehåller en förteckning med 15 punkter om de instanser som är skyldiga att göra upp en räddningsplan.Enligt räddningslagens ikraftträdandebestämmelse ska räddningsplaner göras upp före den 1 juli 2012 och gamla räddningsplaner uppdateras före den 1 juli 2013.
I den nya förordningen kompletteras dessutom kraven på räddningsplanens innehåll som fastställs i räddningslagen, ges närmare bestämmelser om räddningsplaner för offentliga tillställningar och definieras bland annat utbildnings- och behörighetskrav för räddningsväsendet.
Förordningarna om skyddsrum preciserar kraven på skyddsrum
Enligt den nya räddningslagen ska skyddsrum i fortsättningen inrättas i alla bostadshus med en våningsyta på över 1200 kvadratmeter. Tidigare var gränsen 600 kvadratmeter. För industri-, produktions-, lager- och samlingsbyggnader har gränsen för skyldigheten att bygga skyddsrum i den nya lagen höjts från 600 kvadratmeter till 1500kvadratmeter.
I statsrådets förordning om skyddsrum finns bland annat bestämmelser om nya skyddsklasser och krav på skyddsrums konstruktion. Vissa krav har lindrats från de befintliga.
Statsrådets förordning om anordningar och utrustning i skyddsrum har uppdaterats så att bestämmelserna motsvarar den nya räddningslagen.
Inrikesministeriet kommer under den närmaste tiden att utfärda en förordning om tekniska krav på skyddsrum och om underhåll av anordningar i skyddsrum som kompletterar de andra förordningarna.
Närmare information: lagstiftningsrådet Mika Kättö (statsrådets förordning om räddningsväsendet), 071878 8413 och teknisk direktör Hannu Olamo (förordningarna om skyddsrum), 071878 8430