Työryhmä arvioimaan Suojelupoliisin asemaa ja kehittämistarpeita
Sisäasiainministeri Päivi Räsänen on tänään asettanut työryhmän arvioimaan Suojelupoliisin (Supo) hallinnollista asemaa, tulosohjausta sekä valvontaa. Työryhmän tulee myös arvioida Suojelupoliisin toiminnan kehittämistarpeet vastaamaan tuleviin turvallisuusuhkiin. Työryhmän toimikausi on 1.10.2013-31.5.2014.
Keskeisenä tavoitteena on selvittää Suojelupoliisin toimintaedellytykset, toimivaltuudet ja valvonta ottaen huomioon kansallinen ja kansainvälinen operatiivinen tilanne sekä turvalli-suuspalvelujen kansainväliset kehityssuuntaukset.
- Suojelupoliisin organisaatioon ei poliisin hallintorakenneuudistuksen (PORA III) yhteydessä tehty muutoksia. Suojelupoliisin toimintaympäristössä sen sijaan on tapahtunut muutoksia, esimerkiksi terrorismiin kytköksissä olevien riskihenkilöiden lukumäärä on moninkertaistunut Suomessa 2000-luvun puolivälin jälkeen. Myös tietoverkkojen turvallisuusuhat ovat lisääntyneet. Ylipäänsä valtioiden turvallisuuskysymykset ovat kansainvälistyneet ja näin ollen kansainvälisen tiedustelutiedon tarve on kasvanut, toteaa ministeri Räsänen.
Selvityksen kohteena myös Suojelupoliisin valvonta
Selvityksessä arvioidaan myös Suojelupoliisin sisäinen ja ulkoinen laillisuusvalvonta sekä parlamentaarinen valvonta suhteessa Suojelupoliisin yhteiskunnalliseen tehtävään ja toimintaan.
Suojelupoliisiin kohdistuva valvonta tapahtuu samoja muotoja noudattaen kuin muunkin poliisitoiminnan valvonta. Ensisijaista on oma sisäinen johtamiseen kytkeytyvä toiminnan laillisuuden seuranta ja sisäinen laillisuusvalvonta. Lisäksi hallinnonalan sisäistä valvontaa hoitavat Poliisihallitus ja sisäasiainministeriö.
Ulkoisesta valvonnasta huolehtivat ylimpinä laillisuusvalvojina toimivat Oikeuskansleri ja Eduskunnan oikeusasiamies. Tietosuojavaltuutettu valvoo suojelupoliisin rekisterinpitoa ja siihen liittyen myös tietojen luovuttamisen lainmukaisuutta.
Suomessa on julkisuudessa ajoittain esitetty näkemyksiä, joiden mukaan Suojelupoliisin parlamentaarista valvontaa tulisi tarkastella uudelleen. Selvitystyöryhmän eräänä tehtävänä onkin arvioida, minkälaisia malleja parlamentaarisesta valvonnasta on muissa maissa ja miltä osin tällaisia malleja voitaisiin harkita Suomessa.
Supo torjuu terrorismia sekä muita koko yhteiskuntaa vaarantavia rikoksia
Suojelupoliisin tehtävänä on torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä tai ulkoista turvallisuutta sekä suorittaa tällaisten rikosten tutkintaa. Sen tulee myös ylläpitää ja kehittää yleistä valmiutta valtakunnan turvallisuutta vaarantavan toiminnan estämiseksi.
Suojelupoliisilla on lakisääteinen velvoite informoida yhteiskunnallisesti merkittävät asiat sisäasiainministerille ja poliisiylijohtajalle sekä myös informoida tasavallan presidenttiä, pääministeriä ja ulkoasiainministeriä. Perustuslaki takaa eduskunnalle, sen valiokunnille sekä kansanedustajille tiedonsaantioikeudet myös Suojelupoliisin toimialaan kuuluvista asioista.
Työryhmän jäsenet
Puheenjohtaja:
Kimmo Hakonen, kansliapäällikkö, oikeuskanslerinvirasto
Jäsenet:
Timo Lankinen, alivaltiosihteeri, Valtioneuvoston kanslia
Kauko Aaltomaa, osastopäällikkö, sisäasiainministeriön poliisiosasto
Marko Viitanen, lainsäädäntöjohtaja, sisäasiainministeriön oikeusyksikkö
Sami Manninen, lainsäädäntöjohtaja, oikeusministeriö
Hanna Nordström, lainsäädäntöjohtaja, puolustusministeriö
Päivi Kaukoranta, oikeuspäällikkö, ulkoasiainministeriö
Mikko Paatero, poliisiylijohtaja, Poliisihallitus
Antti Pelttari, poliisineuvos, Suojelupoliisi
Ilkka Salmi, johtaja, Euroopan unionin tiedusteluanalyysikeskus - EU INTCEN
Sihteeri:
Jan Sjöblom, ylitarkastaja, Suojelupoliisi
Lisätietoja:
kansliapäällikkö Päivi Nerg, 071 878 82 03
valtiosihteeri Marjo Anttoora, 071 878 82 02
ministerin erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 82 13