Arbetsgrupp för att bedöma skyddspolisens ställning och utvecklingsbehov
Inrikesminister Päivi Räsänen har i dag tillsatt en arbetsgrupp för att bedöma skyddspolisens (Skypo) administrativa ställning, resultatstyrning och övervakning. Arbetsgruppen ska också bedöma utvecklingsbehoven i skyddspolisens verksamhet så att de motsvarar framtida säkerhetshot. Arbetsgruppens mandat är den 1 oktober 2013 till den 31 maj 2014.
Det centrala målet är att klarlägga skyddspolisens verksamhetsförutsättningar, befogenheter och övervakning med beaktande av den nationella och internationella operativa situationen samt de internationella riktlinjerna för utveckling av säkerhetstjänsterna.
- Skyddspolisen omorganiserades inte i samband med omstruktureringen av polisförvaltningen (PORA III). Skyddspolisens omvärld har däremot förändrats. Antalet riskpersoner med koppling till terrorism har exempelvis mångdubblats i Finland efter mitten av 2000-talet. Säkerhetshoten mot datanät har också ökat. I det stora hela har de olika staternas säkerhetsfrågor blivit mer internationella och således har behovet av internationell underrättelseinformation ökat, konstaterar minister Räsänen.
Tillsynen över skyddspolisen ska också utredas
I utredningen redogörs också för skyddspolisens externa och interna laglighetsövervakning samt den parlamentriska kontrollen i förhållande till skyddspolisens samhälleliga uppgift och verksamhet.
Formerna för tillsynen över skyddspolisen är desamma som inom övervakningen av den övriga polisverksamheten. Den interna laglighetsgranskning som utförs av ledningen samt den interna laglighetsövervakningen ska komma i första hand. Dessutom sköts den interna tillsynen inom förvaltningsområdet av Polisstyrelsen och inrikesministeriet.
Som högsta laglighetsövervakare sköter justitiekanslern och riksdagens justitieombudsman den externa övervakningen. Dataombudsmannen övervakar skyddspolisens registerföring och i anslutning till detta också att utlämnandet av uppgifter sker i enlighet med lagen.
I Finland har det tidvis i offentligheten framförts synpunkter enligt vilka den parlamentariska kontrollen av skyddspolisen bör omvärderas. En av utredningsarbetsgruppens uppgifter är att bedöma hurudana modeller av parlamentarisk kontroll som finns i andra länder och till vilka delar sådana modeller kan övervägas i Finland.
Skypo bekämpar terrorism samt andra brott som äventyrar hela samhället
Skyddspolisen har till uppgift att bekämpa förehavanden och brott som kan äventyra stats- och samhällsskicket eller rikets inre eller yttre säkerhet samt att utföra undersökning av sådana brott. Skyddspolisen ska även upprätthålla och utveckla en allmän beredskap för att förebygga verksamhet som äventyrar rikets säkerhet.
Skyddspolisen är enligt lagen skyldig att informera inrikesministern och polisöverdirektören om frågor som har samhällelig betydelse. Skyddspolisen är också skyldig att lämna information till republikens president, statsministern och utrikesministern. Enligt grundlagen har riksdagen, dess utskott och riksdagsledamöterna rätt att få information även om frågor som hör till skyddspolisens ansvarsområde.
Arbetsgruppens medlemmar
Ordförande:
Kimmo Hakonen, kanslichef, justitiekanslersämbetet
Medlemmar:
Timo Lankinen, understatssekreterare, statsrådets kansli
Kauko Aaltomaa, avdelningschef, inrikesministeriets polisavdelning
Marko Viitanen, lagstiftningsdirektör, inrikesministeriets enhet för juridiska frågor
Sami Manninen, lagstiftningsdirektör, justitieministeriet
Hanna Nordström, lagstiftningsdirektör, försvarsministeriet
Päivi Kaukoranta, rättschef, utrikesministeriet
Mikko Paatero, polisöverdirektör, Polisstyrelsen
Antti Pelttari, polisråd, skyddspolisen
Ilkka Salmi, direktör, Europeiska unionens underrättelseanalyscentrum - EU Intcen
Sekreterare:
Jan Sjöblom, överinspektör, skyddspolisen
Ytterligare information:
kanslichef Päivi Nerg, 071 878 82 03
statssekreterare Marjo Anttoora, 071 878 82 02
ministerns specialmedarbetare Niklas Andersson, 071 878 82 13