Ulkomaalaislakiin tehtyjen muutosten yhteisvaikutusta selvitetään
Tutkimushankkeessa selvitetään, millaisia yhteisvaikutuksia ulkomaalaislakiin ja sen soveltamiskäytäntöön tehdyillä muutoksilla on ollut kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saavien asemaan. Erityisesti tarkastellaan, onko muutoksilla ollut vaikutusta lapsen edun toteutumiseen.
Ulkomaalaislakiin on kansainvälisen suojelun osalta valmisteltu viime vuosina muutoksia erillisinä hankkeina sisäministeriössä ja oikeusministeriössä. On kuitenkin tarpeen, että muutosten yhteisvaikutusta kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saavien asemaan tarkastellaan kokonaisuutena. Esimerkiksi perustuslakivaliokunta ja yhdenvertaisuusvaltuutettu ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.
Nyt käynnistyvän tutkimushankkeen avulla pyritään saamaan tarkempaa tietoa siitä, miten ulkomaalaislain ja sen soveltamiskäytännön muutokset ovat vaikuttaneet yleisesti kansainvälistä suojelua hakevien ja saavien oikeudelliseen asemaan sekä erityisesti lasten asemaan. Ajallisesti tutkimuksen kohteeksi on rajattu viime hallituskauden aikana (2015–2019) hyväksytyt tai voimaan tulleet muutokset.
Tutkimushanke on osa valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkijaryhmään kuuluu asiantuntijoita Åbo Akademista, Turun yliopistosta, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutista ja Siirtolaisuusinstituutista. Hankkeen ohjausryhmä valitsi tutkimuksen toteuttajan avoimen haun perusteella. Ohjausryhmään kuuluu jäseniä sisäministeriöstä, oikeusministeriöstä, ulkoministeriöstä sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Tutkijat tekevät työnsä itsenäisesti.
Tutkimuksen tavoitteena on saada kokonaiskuva tilanteesta, ja sen tuloksia voidaan hyödyntää tulevissa lainsäädäntöhankkeissa. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ulkomaalaislain muutosten ja soveltamiskäytäntöjen yhteisvaikutukset oikeusturvaan selvitetään. Tutkimuksessa tuotetaan myös konkreettisia toimenpidesuosituksia. Hankkeen tulosten on tarkoitus valmistua tammikuuhun 2021 mennessä.
Tutkimus syventää aiempien selvitysten tietoa oikeusturvan toteutumisesta
Turvapaikkaprosessista on viime vuosina tehty useita selvityksiä, joiden perusteella Maahanmuuttovirasto ja eri viranomaiset ovat jo tehneet kehittämistyötä.
Sisäministeriön tilaamassa ja Owal Groupin toteuttamassa, kesäkuussa 2019 valmistuneessa selvityksessä tarkasteltiin turvapaikkaprosessia kokonaisuutena erityisesti prosessin sujuvuuden ja laadun sekä resurssien näkökulmasta. Oikeusturvaa tarkasteltiin turvapaikanhakijan oikeusavun järjestämisen ja toisaalta turvapaikkapäätöksiä koskevien valitusaikojen kannalta.
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoituksella on aiemmin selvitetty turvapaikanhakijoiden asemaa oikeusavun asiakkaina sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden oikeutta julkisin varoin kustannettuun avustajaan turvapaikkapuhuttelussa rajoitettiin vuonna 2016.
Näiden selvitysten suositusten suuntaisia, hallitusohjelmaan kirjattuja lakimuutoksia valmistellaan parhaillaan oikeusministeriössä.
Nyt käynnistyvän tutkimuksen näkökulma on oikeusapua ja valitusaikoja laajempi. Siinä selvitetään kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saavien asemaa ja oikeuksien toteutumista prosessin aikana ja sen tuloksena.
Lisätietoja:
lainsäädäntöjohtaja Riitta Koponen, sisäministeriö, maahanmuutto-osasto, p. 0295 488 610, [email protected]
professori Elina Pirjatanniemi, Åbo Akademi, p. 050 401 3735, [email protected]