Sisäministeriön blogi

Sisäministeriön blogi

Keitä ne on ne sankarit

Jari Lepistö Julkaisupäivä 27.11.2018 11.41 Blogit SM

Jari LepistöPalomiehiä ja poliiseja pidetään monesti sankareina. Varsinkin lapsilta kysyttäessä. Lapset pitävät sankarihahmoina myös monia kuvitteellisia hahmoja kuten ryhmä Hau, palomies Sam tai Lassie koira. Sankarin viittaa sovitetaan helposti sellaisten henkilöiden harteille, jotka osoittavat urhoollisuutta pelastaessaan jonkun vaarasta. Näin heikkojen jäiden aikaan sankari on se, joka heittää köyden jäihin vajonneelle vetääkseen pois pulasta. Sankari voi olla myös henkilö, joka saattaa vanhuksen tien yli ruuhka-aikaan tai auttaa pulaan joutunutta kaupan kassalla.

Me kaikki voimme olla sankareita. Voisimme kääntää sankaruuden koskettamaan sellaista tekoa, joilla autetaan ihmisiä joutumasta pulaan. Ennakoidaan siis hieman. Keinoja on monia. Esimerkiksi vanhuksen luona voisimme käydä imuroimassa kylmälaitteiden taustat ja tarkistamassa, että sähkölaitteet ovat kunnossa. Dementikolle voisimme hankkia liesivahdin. Vaaratilanteiden varalta voisimme varmistaa palovaroittimen kunnon ja tarvittaessa vaihtaa se. Lapsillemme voisimme opettaa tulen oikean käytön ja varmistaa heidän ymmärtävän tulen vaarallisuuden. Liikenteessä toimisimme roolimalleina siinä, kuinka huomioidaan muut liikkujat.

Parhaillaan käynnissä olevan paloturvallisuusviikon teemana on #sinäpelastat. Teema haastaa meidän jokaisen pohtimaan keinoja, kuinka voimme ylläpitää turvallisuutta tai toimia onnettomuudessa. Toimenpiteet voivat liittyä kaikenlaiseen turvallisuustoimintaan. Viranomaisten näkökulmasta paras pelastus on ehkäistä onnettomuuksia. Tähän liittyy oman elinympäristön uhkien tunnistaminen ja niiden vaikutuksen minimointi omassa elämässä.

Onnettomuus voi kohdata meidän jokaisen elämäntilanteesta riippumatta. Onnettomuusriskiä nostaa vaikkapa toimintakyvyn heikkeneminen, on syynä sitten päihteet tai vanhuuden mukana tuoma luonnollinen heikkeneminen. Eniten huomiota julkisuudessa saavat ne tulipalot, jotka koskettavat perheitä. Tulipalo jättää lähtemättömän jäljen elämään. Yhtä lailla jokainen itselle sattunut onnettomuus koskettaa lähipiiriä; sukulaisia ja ystäviä.

Paras turvallisuus syntyy, kun sinä pelastat - jo ennakolta.

Jari Lepistö
pelastusylitarkastaja
@jari_lepisto

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.