- Tehtävät ja tavoitteet
- Johto ja organisaatio
- Hallinnonala
- Konsernistrategia
- Sisäisen turvallisuuden strategia
- Toiminnan ja talouden suunnittelu ja seuranta
- Painopisteet EU- ja kansainvälisissä asioissa
- Laillisuusvalvonta
- Valmiusasiat
- Tutkimustoiminta
- Kestävä kehitys
- Rahastot
- Sisäministeriö työpaikkana
- Historia
Sisäasiainhallinnon painopisteet EU- ja kansainvälisissä asioissa
Sisäministeriö päivittää vuosittain EU- ja kansainvälisen toimintaansa ohjaavat painopisteet. Kansainvälinen turvallisuustilanteen ennakointi, muuttoliikkeen hallinta ja ulkorajojen valvonta pysyvät alkaneenakin vuotena keskeisinä hallinnonalan toiminnan painopistealueina.
Sisäministeriössä tähdätään EU- ja kansainvälisissä asioissa suunnitelmalliseen ja aktiiviseen toimintaan, jolla tuetaan hallituksen politiikkaa.
Ennakoimme kansainvälisen turvallisuustilanteen kehittymisen ja ulkoisen turvallisuusympäristön muutokset
- Ennakoimme turvallisuusympäristön muutoksista johtuvia yhteistyötarpeita ja ylläpidämme suoria yhteyksiä strategisiin kumppanimaihin; varmistamme kahden- ja monenvälisen yhteistyön sujuvuuden erityisesti naapurimaidemme kanssa.
- Kehitämme kansainvälistä tietojenvaihtoa ja uhkien tunnistamis- ja analyysikykyä sisäisen turvallisuuden tilannekuvan tarkentamiseksi ja hybridiuhkien torjumiseksi, sekä lisäämme ennakointi-, tutkimus- ja innovaatiokyvykkyyttämme.
- Vahvistamme kansainvälisellä yhteistyöllä ja osallistumalla kansainvälisiin asiantuntijatehtäviin EU:n ja sen jäsenvaltioiden kriisinsietokykyä sekä kykyämme vastata sisäiseen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin ml. hybridiuhkiin.
- Toimimme aktiivisesti osana unionin pelastuspalvelumekanismia, sekä kehitämme ja ylläpidämme kansallisia valmiuksia kansainvälisen avun antamiseksi ja vastaanottamiseksi.
- Osallistumme aktiivisesti EU:n tulevan rahoitusohjelmakauden 2021–2027 valmisteluun sisäasioiden hallinnonalaa tukevan rahoituksen osalta.
- Tuemme EU:n väkivaltaisen ekstremismin vastaisen (CVE) työn kehittämistä, erityisesti kehittämällä EU:n CVE-rakenteiden toimivuutta ja jatkamalla aktiivista työtä Suomen parhaiden käytänteiden jakamiseksi.
- Osallistumme tiedonvaihdon ja EU-tason tietojärjestelmien kehittämiseen terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjumiseksi.
Edistämme hallittua muuttoliikettä ja ulkorajojen valvontaa
- Edistämme yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän täytäntöönpanoa ja ehdotettujen uudistusten tehokasta läpivientiä. Edistämme turvapaikanhaun siirtämistä EU:n sisältä keskitetysti EU:n ulkorajoille tai EU:n ulkopuolelle.
- Pyrimme nopeuttamaan turvapaikkamenettelyitä sekä tehostamaan väärinkäytösten ja turvapaikanhakijoiden edelleen liikkumisen torjuntaa EU:ssa.
- Kehitämme EU:n palautuspolitiikkaa ja tuemme EU:n kaikkien politiikkojen hyödyntämistä muuttoliikeyhteistyössä kolmansien maiden kanssa.
- Neuvottelemme paluuta ja palautuksia koskevista yhteistyöjärjestelyistä etenkin Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa.
- Kannamme kansainvälistä vastuuta uudelleensijoittamalla pakolaisia. Pyrimme edistämään tämän laillisen väylän sitoutunutta käyttöä koko EU:ssa ja siirtämään suojelun antamisen painopistettä turvapaikanhausta uudelleensijoittamisen kautta lähemmäksi pakolaisten lähtömaita.
- Osallistumme EU:n ulkorajayhteistyön tiivistämiseen ja EU:n yhdennetyn rajaturvallisuuden toimeenpanemiseen.
- Edistämme toimia, joilla parannetaan rajaturvallisuutta ja rajatarkastusten sujuvuutta.
- Valmistelemme toimintasuunnitelman Suomen Schengen-arvioinnissa havaittujen puutteiden korjaamiseksi ja annamme komissiolle selvityksen toimintasuunnitelman toimeenpanosta. Osallistumme aktiivisesti arviointeihin muissa jäsenvaltioissa.
- Edistämme aktiivisesti EU:ssa ratkaisuja, jotka mahdollistavat työn, opiskelun ja yrittämisen perusteella Suomeen muuttamisen sekä sujuvat prosessit osana Suomen houkuttelevuutta ulkomaisten osaajien ja tekijöiden silmissä.